Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

26 de novembre de 2012

Política

Política

Victòria amb lleugera davallada de Convergència i Unió al Maresme

Joaquim Aguilar

Com a Premià de Mar, al conjunt del Maresme Convergència i Unió va guanyar les eleccions perdent però 4.000 vots i passant d’un 43 a un 35% dels vots emesos. El canvi més destacat es va observar en la segona plaça, que per primer cop ocupa Esquerra Republicana de Catalunya. La formació liderada per Oriol Junqueras va sumar 18.000 vots més passant així d’un 7 a un 14% dels vots emesos a la comarca. La tercera posició continua sent per al Partit Popular, que va aconseguir pujar 5.000 vots i passat d’un 12 a un 12,5% dels sufragis. La caiguda més important al Maresme va ser la del PSC, que va passar de segona a quarta força. Els socialistes van perdre 2.000 vots i van passar d’un 15 a un 11% dels vots totals. En la cinquena posició no es van detectar canvis: ICV-EUiA repeteix la seva cinquena plaça pujant 7.000 vots i avançant d’un 6 a un 8% dels sufragis. Per la seva banda, Ciutadans aconsegueix arribar a la sisena posició, després que ara fa dos anys quedés en setena plaça per la irrupció de Solidaritat Catalana. El partit d’Albert Rivera duplica registres al Maresme, passant d’un 3 a un 6% dels vots. La setena posició és finalment per a la CUP, que a la comarca ha obtingut uns resultats positius, amb més d’un 3% dels vots, tot i no haver confirmat la seva candidatura a les eleccions fins fa poc més d’un mes.
Augment considerable dels partits sobiranistes als municipis petits, manteniment als grans
Si anem municipi per municipi, Convergència i Unió es va emportar la victòria en totes les localitats però perdent vots en alguns municipis, els que compten amb més població. Així, a Mataró la federació nacionalista es va tornar a endur la victòria però ho va fer perdent 3.000 vots i 10 punts respecte del 2010, passant d’un 38 a un 28% dels sufragis. A la capital comarcal, PSC i PP van quedar segona i tercera força respectivament, en un frec a frec que els va deixar a només un punt de diferència, 15 a 14. La quarta força va ser ERC amb un 10% dels vots, duplicant així els resultats d’ara fa dos anys.
Per contra, a les localitats de dimensions més reduïdes quant a nombre d’habitants es va poder observar un increment del vot sobiranista. Així, a Vilassar de Dalt, Convergència i Unió va aconseguir un 43% dels vots i Esquerra Republicana es va col·locar en segona posició amb més d’un 17% dels sufragis. PP i PSC no van arribar al 10% dels vots. Aquesta situació es repeteix també de manera força similar en d’altres municipis com Vilassar de Mar, Teià, el Masnou o Alella.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura