Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

14 d'abril de 2023

Societat

Societat

Signat l’acord per Can Sanpere: desallotjament i inici de l’expropiació el maig i trasllat temporal a l’edifici de La Festa

Joaquim Aguilar
Foto de família després de la signatura amb autoritats i representants polítics i membres de Can Sanpere.

El carrer de Sant Cristòfol, a l’alçada del número 41, és a dir, davant la fàbrica de Can Sanpere, ha estat l’escenari aquest matí d’una signatura històrica: Ajuntament i associació Can Sanpere han signat el conveni que farà que la finca esdevingui municipal, un acord que estableix les condicions per mitjà de les quals el mes de maig s’iniciaran els tràmits de l’expropiació i, simultàniament, es desallotjarà l’immoble. I un acord que també estipula que l’entitat rebrà la cessió d’ús temporal de 3 plantes de l’antic edifici de La Festa, un equipament de l’Ajuntament al carrer Miquel Moragas que fins fa poc acollia les dependències de l’arxiu municipal.

A l’acte de la signatura, a les 10 del matí, hi han assistit una seixantena de persones, entre les quals hi havia autoritats municipals, començant per l’alcalde, representants de tots els partits polítics excepte Ciutadans (que no hi ha pogut ser) i, naturalment, molts membres de l’associació de Can Sanpere. Després de la signatura, l’alcalde Rafa Navarro i la portaveu de Can Sanpere Emma Puig han atès els mitjans. Escoltem en primer lloc Navarro, que es felicita d’un acord històric fruit de la perseverança i que assenyala com a principal escull de dos anys de negociacions la desconfiança acumulada per les parts després d’anys de desencontres:

En nom de Can Sanpere, Emma Puig parlava en termes semblants i afirmava que l’acord que avui s’ha signat és “una victòria després de molts anys de lluita”:

El conveni estableix que en el pròxim ple municipal l’Ajuntament aprovarà destinar prop de 3 milions d’euros del romanent per iniciar formalment els tràmits de l’expropiació. Un procés, carregat d’incerteses, com ha avançat l’alcalde, però -com ha sentenciat- “no té marxa marxa enrere”:

Amb relació al pròxim destí de l’activitat de Can Sanpere, mentre no puguin tornar a l’espai actual una vegada s’hagi reformat l’antic edifici central de la Fàbrica (que acollirà el futur centre autogestionat) Navarro ha indicat que abans que s’hi pugui traslladar l’associació caldrà adequar-lo:

El conveni indica que els treballs d’adequació de l’edifici de La Festa es faran al llarg del 2n trimestre de 2023. I d’altra banda, també estableix la creació immediata de dos grups de treball integrats per ambdues parts: un per supervisar l’enderroc i la rehabilitació de la finca i un altre de gestió comunitària i futurs usos d’aquests espais. Val a dir que el conveni indica també que Can Sanpere tindrà preferència en la signatura del conveni de gestió comunitària no exclusiva de l’espai BCIL de l’antiga fàbrica, i que el model de gestió, en tot cas, no impedirà que qualsevol entitat de Premià de Mar pugui optar a utilitzar aquest futur equipament. En aquest sentit, ambdues parts s’han compromès a fer una didàctica adequada i oberta a la ciutadania per explicar què significa la gestió comunitària i com pot ser beneficiosa per a tot el teixit social i cultural.

Vet aquí altres fotos de l’acte d’aquest matí i també de l’entrada a l’edifici de La Festa:

Etiquetes:

Can Sanpere

Més notícies

Cultura