Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

4 de maig de 2023

General

General

Projecte del Consorci Sanitari per millorar el diagnòstic i el tractament de la incontinència fecal, un transtorn estigmatitzat i, per tant, molt ocult

Joaquim Aguilar
Foto: Consorci Sanitari del Maresme

El Consorci Sanitari del Maresme i l’Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol han posat en marxa un projecte per millorar el diagnòstic i el tractament de la incontinència fecal en dones. Segons informa el Consorci, es considera que pateixen aquesta afecció entre el 5 i el 15% de les dones (només a Mataró en podrien ser 12.000) i que la majoria estan sense diagnosticar. Com ha indicat l’infermer de la unitat de motilitat digestiva de l’Hospital de Mataró, Lluís Mundet, es tracta d’un trastorn que pot tenir diverses causes (lesions neurològiques, intoleràncies alimentàries o malalties intestinals) que afecta significativament la qualitat de vida (en molts casos, en l’àmbit psicològic) i que, en la majoria dels casos, té solució, però que està infradiagnosticat perquè les mateixes dones que ho pateixen se n’amaguen:

La primera fase del projecte té com a objectiu determinar la prevalença poblacional, i per això es trucarà per telèfon a 2.000 dones mataronines (entre mares recents, postmenopàusiques i majors de 75 anys). Després d’això, el propòsit del projecte és estudiar els diferents mecanismes a partir dels quals desenvolupa la incontinència; això hauria de permetre desenvolupar un programa formatiu per a professionals (per millorar el diagnòstic) i establir nous circuits assistencials de seguiment de les pacients amb participació de centres d’atenció primària, ASSIR i atenció hospitalària. El projecte duu per nom ‘Prevalença i fisiopatologia de la incontinència fecal en diferents fenotips de dones residents a la comunitat. Impacte en la QoL i necessitats terapèutiques’ i està liderat per la metgessa de família Maria Bartolomé. Va ser subvencionat per la Generalitat l’estiu passat amb una beca PERIS de 151 mil euros.

Més notícies

Cultura