Pressupost aprovat en un ple municipal amb ‘nova música’ i ‘segell taronja’

Foto d'arxiu d'una sessió del ple del curs passat

El ple municipal de Pressupostos va marcar ahir un viratge lleu però significatiu amb relació a les dinàmiques polítiques entre govern i oposició dels últims anys. La proposta del govern, negociada durant quatre mesos i que incorporava un plegat d’aportacions de la resta de grups, va prosperar gràcies al suport del grup de Ciutadans, de manera que es trenca la norma del últims temps i l’Ajuntament tornarà tenir un Pressupost Municipal nou i no haurà de tirar de pressupost prorrogat. Però el canvi de tarannà va tenir a veure sobretot amb el posicionament dels tres grups d’esquerres de l’oposició, perquè en tots tres casos van reconèixer “el canvi de to” del govern durant les negociacions i el fet que se’ls haguessin acceptat algunes aportacions, i fins i tot ERC va optar per canviar el vot en contra de les últimes ocasions per una abstenció, adduint sobretot responsabilitat política. No va ser així en el cas de Crida i Comuns, que encara es van considerar massa lluny de la proposta i del model de ciutat que destil·la, però amb tot també van expressar una certa satisfacció “per la nova música” que han sentit durant les negociacions.

Escoltem algunes declaracions dels portaveus i comencem pels dos grups que van votar en contra. Elena Martín i Andreu Mumbrú, de PECP i Crida respectivament, van reconèixer com diem l’actitud del govern però van criticar tres coses: falta de temps per estudiar el Pressupost, un full de ruta econòmic que no els representa i el fet que, segons van denunciar, les aportacions acceptades havien estat insuficients:

A mig camí, com diem, ERC: no són els seus Pressupostos però valoren els gestos del govern en la negociació i sobretot no volen, diuen, posar pals a les rodes. Pep Ripollès:

I la complicitat entre el govern i Ciutadans és la que finament va fer que la proposta prosperés. El portaveu de Ciutadans Josep Maria Cano no només va assenyalar la necessitat de disposar amb urgència de recursos econòmics sinó que va destacar molt i molt la col·laboració amb el govern des de l’inici de la crisi de la COVID i el “segell taronja” que, segons ell, té aquest Pressupost. I la regidora d’hisenda Marta Ariño va agrair-los el suport. Finalment l’alcalde Rafa Navarro va reblar el discurs del govern amb un compromís:

Val a dir que excepcionalment el ple d’ahir no només servia per votar el nou pressupost sinó també per ratificar el Pacte per la Reactivació Social i Econòmica, el document de mesures contra la crisi de la Covid sorgides de la Taula que es va celebrar a finals de 2020 i que, de fet, havien de tenir la validació definitiva en el mateix Pressupost. En aquesta ocasió l’oposició d’esquerres, que hi va votar en contra, es va mostrar molt més crítica per considerar que el procés participatiu no s’havia fet correctament i que la Taula no era prou representativa del teixit social premianenc. El Pacte va ser ratificat novament gràcies al vot de Ciutadans.

Translate »