Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

28 d'abril de 2023

Comarca

Comarca

Preservem el Maresme torna a escena i sistematitza en un manifest els deures de la comarca per fer front “al col·lapse ambiental i social”

Joaquim Aguilar
Membres de la plataforma Preservem el Maresme en l'acte de presentació que es va fer l'abril passat d'un nou manifest davant el Consell Comarcal

La reconstituïda plataforma comarcal Preservem el Maresme va fer públic ahir a Mataró un nou manifest i, d’alguna manera, també va presentar la nova etapa que ara enceten, en què juntament amb Preservem el Litoral aixopluguen una vintena d’entitats i col·lectius de la comarca. El manifest connecta amb el comunicat que ja van publicar la tardor passada on advertien de la situació de “col·lapse ambiental i social” que pateix el Maresme a causa del canvi climàtic i de factors col·laterals com el risc d’incendis per l’escalfament global, l’encariment de l’energia, l’augment de la contaminació, la crisi de la pagesia o la degradació del litoral. 

A partir d’aquest diagnòstic la plataforma basteix un full de ruta que es desgrana en 9 àmbits amb propostes concretes per cadascun, moltes de les quals són exigències que ja ha esgrimit aquesta entitat d’ençà de la seva creació. Destaquen, però, algunes demandes per noves o perquè el pas del temps les ha fet més urgents.

En matèria de mobilitat demanen iniciar un debat sobre el pas del tren per la costa o vetllar perquè els nous accessos a la C32 no tinguin un impacte negatiu sobre el territori ni donin peu a operacions immobiliàries especulatives. En matèria d’urbanisme demanen aturar el creixement extensiu i apostar per la rehabilitació d’immobles i la preservació d’espais naturals, i que els POUMS així ho estipulin. També aconsellen planificacions mancomunades. Hi ha un apartat dedicat als residus, un altre a l’aigua (on demanen, entre altres coses, penalitzar l’ús no prioritari, les municipalitzacions o planificacions urbanístiques que tinguin en compte l’esgotament actual del recurs), i naturalment, un apartat sobre el litoral: aquí demanen una moratòria del pla de protecció del Ministeri i la creació d’una Taula Interdisciplinària que dissenyi una nova política de gestió, i també que s’exigeixi a Renfe i ADIF que permetin la participació dels municipis i la ciutadania en les accions de protecció de la línia ferroviària. Criden l’atenció els apartats dedicats al patrimoni i la pagesia, que demanen d’una banda polítiques per blindar la riquesa arquitectònica de la comarca i, de l’altra, adoptar una política agrària comarcal que potenciï les explotacions ecològiques i la proximitat. També es proposa crear un mercat central agrari comarcal i impulsar la formació en aquest terreny. L’últim apartat es dedica de forma genèrica a la crisi climàtica i energètica i entre altres demandes hi trobem que els Ajuntaments adoptin ordenances per obligar que els edificis nous ja disposin de plaques fotovoltaiques o que implementin sistemes de generació local d’energia sostenible amb participació de la ciutadania.

La plataforma ha fet arribar aquest manifest al Consell comarcal i als partits polítics que concorreran a les eleccions del 28M demanant-los l’adhesió, i anuncien que la campanya continuarà amb noves accions passats els comicis.

Més notícies

Cultura