Categories
Comarca
Preservem el Maresme torna a escena i sistematitza en un manifest els deures de la comarca per fer front “al col·lapse ambiental i social”
La reconstituïda plataforma comarcal Preservem el Maresme va fer públic ahir a Mataró un nou manifest i, d’alguna manera, també va presentar la nova etapa que ara enceten, en què juntament amb Preservem el Litoral aixopluguen una vintena d’entitats i col·lectius de la comarca. El manifest connecta amb el comunicat que ja van publicar la tardor passada on advertien de la situació de “col·lapse ambiental i social” que pateix el Maresme a causa del canvi climàtic i de factors col·laterals com el risc d’incendis per l’escalfament global, l’encariment de l’energia, l’augment de la contaminació, la crisi de la pagesia o la degradació del litoral.
A partir d’aquest diagnòstic la plataforma basteix un full de ruta que es desgrana en 9 àmbits amb propostes concretes per cadascun, moltes de les quals són exigències que ja ha esgrimit aquesta entitat d’ençà de la seva creació. Destaquen, però, algunes demandes per noves o perquè el pas del temps les ha fet més urgents.
En matèria de mobilitat demanen iniciar un debat sobre el pas del tren per la costa o vetllar perquè els nous accessos a la C32 no tinguin un impacte negatiu sobre el territori ni donin peu a operacions immobiliàries especulatives. En matèria d’urbanisme demanen aturar el creixement extensiu i apostar per la rehabilitació d’immobles i la preservació d’espais naturals, i que els POUMS així ho estipulin. També aconsellen planificacions mancomunades. Hi ha un apartat dedicat als residus, un altre a l’aigua (on demanen, entre altres coses, penalitzar l’ús no prioritari, les municipalitzacions o planificacions urbanístiques que tinguin en compte l’esgotament actual del recurs), i naturalment, un apartat sobre el litoral: aquí demanen una moratòria del pla de protecció del Ministeri i la creació d’una Taula Interdisciplinària que dissenyi una nova política de gestió, i també que s’exigeixi a Renfe i ADIF que permetin la participació dels municipis i la ciutadania en les accions de protecció de la línia ferroviària. Criden l’atenció els apartats dedicats al patrimoni i la pagesia, que demanen d’una banda polítiques per blindar la riquesa arquitectònica de la comarca i, de l’altra, adoptar una política agrària comarcal que potenciï les explotacions ecològiques i la proximitat. També es proposa crear un mercat central agrari comarcal i impulsar la formació en aquest terreny. L’últim apartat es dedica de forma genèrica a la crisi climàtica i energètica i entre altres demandes hi trobem que els Ajuntaments adoptin ordenances per obligar que els edificis nous ja disposin de plaques fotovoltaiques o que implementin sistemes de generació local d’energia sostenible amb participació de la ciutadania.
La plataforma ha fet arribar aquest manifest al Consell comarcal i als partits polítics que concorreran a les eleccions del 28M demanant-los l’adhesió, i anuncien que la campanya continuarà amb noves accions passats els comicis.