Premià de Mar i la Festa Major acomiaden corpresos el pirata més il·lustre

Josep en una foto d'arxiu i moment en què els Capgrossos li dediquen el pilar de dol.

La Festa Major de la reconquesta, del retorn pletòric al carrer, també va ser la Festa Major del comiat corprès a un dels seus estendards: diumenge 10 de juliol, el dia del Patró, Premià de Mar s’assabentava de la mort, la nit abans, de Josep Albert a l’edat de 69 anys. 

A l’espera de conèixer els detalls del seu traspàs, del que no hi ha dubte és que Josep Albert s’havia convertit en una figura indiscutible de l’activisme social i polític premianenc (amb una participació destacada en la lluita per un Can Sanpere 100% públic i membre històric del partit Crida Premianenca), i a més a més -vet aquí el valor simbòlic de la data en què va morir- també se’l pot considerar com un dels ideòlegs de l’actual Festa Major; no només va prendre part de la seva reformulació i disseny actual sinó que va formar part del grup d’intrèpids que van empènyer heroicament per fer-la popular; no en va, quan es va construir el gegant del pirata Omar, Josep Albert va servir de model i ara l’un i l’altre seran dues figures llegendàries i inseparables. Avui des de Crida Premianenca l’ha recordat Sebastià Caba, que ha fet notar aquest lligam de Josep Albert amb la Festa Major però també amb tot un munt d’altres causes:

Diumenge la incredulitat i l’esglai sobrevolaven la plaça de l’Ajuntament, que acollia els actes del dia del Patró i que va acollir també els dos primers gestos de record i homenatge: el primer li feia Crida Premianenca i el CSA de Can Sanpere (que van plantar el gegant Omar i van fer uns parlaments davant l’antic Ajuntament). Escoltem les exregidores de Crida Brenda Bär i Paquita Guirao:

Poc després el tribut el feien els Capgrossos de Mataró, que van fer un pilar de dol abans de la Diada Castellera (i en què l’anxaneta va desplegar una bandera pirata).

Entre les mostres de record que hem trobat a xarxes socials destaquem la del seu amic i correligionari a Crida Premianenca, l’exregidor Andreu Mumbrú, que va ser una de les més sentides i compartides. Entre altres comentaris, hi trobem la frase següent: “a la bici, amb el cafetó, a la plaça i amb el transistor al Golden Corner. Si en sabem de Premià és perquè ens ho has explicat a la terrassa del Marina. D’Austràlia a l’Himalaya, del taxi a un voral. Mai ningú haurà viscut tant a la seva bola i alhora haurà estat tan estimat. La plaça queda buida, el gegant fa una ganyota i pirates i premianencs et plorem”. També destaquem la que feia el CSA de Can Sanpere: “company, per tu arribarem fins al final. Aquesta fàbrica acabarà expropiada i 100% pel poble. A la teva memòria, guanyarem, i quan guanyem hi seràs també”.

Premià Mèdia seguia diumenge els actes del Patró i la Diada Castellera i com és habitual va recollir declaracions dels representants polítics, que també van tenir paraules pel Josep Albert: escoltem, per aquest ordre, els portaveus d’En Comú Podem, PSC i ERC (Elena Martín, David Gutiérrez i Pep Ripollès) i l’alcalde Rafa Navarro:

La vetlla de Josep Albert es fa des d’aquesta tarda a les 3 al tanatori de Mataró i la cerimònia de comiat es farà demà dimecres a les 12 del migdia també en aquest tanatori.

Translate »