Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

28 d'abril de 2023

Comarca

Comarca

Nou programa a l’Hospital de Mataró d’atenció a la salut mental de dones embarassades i mares recents

Joaquim Aguilar
Foto: CSDM (D’esquerra a dreta: Ariadna Moreno, treballadora social, Patri Vaquero, psiquiatra, i Marta Roger, infermera)

Avui divendres es presenta a l’Hospital de Mataró un nou programa, que funciona des de principis d’any, per atendre la salut mental perinatal: el programa té com a objectiu oferir una atenció personalitzada i especialitzada per a la detecció i tractament precoç d’aquests problemes, que poden afectar no només a les dones sinó també el benestar del seu nadó i la creació del vincle mare-fill. Segons Patri Vaquero, psiquiatra del programa, una de cada cinc dones experimenta un trastorn mental durant l’embaràs i el primer any després del part, i més del 75% d’aquestes dones no tenen el diagnòstic ni el tractament adequat. El postpart és el moment de major vulnerabilitat per a l’inici i la recaiguda de malalties mentals, sent els trastorns afectius, la depressió i el trastorn bipolar les patologies de major risc:

El programa ja ha atès un total de 50 dones en els últims tres mesos, principalment per trastorns d’ansietat durant l’embaràs o el postpart, consum de substàncies i dol perinatal. També es detecten casos de violència de gènere i suïcidis materns.

L’acte, organitzat pel servei de salut mental del consorci sanitari del maresme, se celebrarà a la sala d’actes de l’hospital amb professionals d’altres centres i abordaran temes com ara l’estrès o el mindfulness durant l’embaràs.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura