Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

19 d'abril de 2022

Societat

Societat

Mor Josep Aracil, icona del moviment sènior premianenc

Joaquim Aguilar
Josep Aracil en una foto d'arxiu als estudis de Ràdio Premià de Mar al carrer Eixample

Divendres passat, 15 d’abril, va morir Josep Aracil Xarrié a l’edat de 85 anys a causa d’una aturada cardiorespiratòria. Aracil, enginyer de professió i que va ser regidor a l’Ajuntament l’any 1983 per Convergència i Unió, havia ja iniciat la seva activitat social els anys 70 del segle XX, quan -entre altres coses- va participar en la fundació de la primera associació de veïns premianenca. Però Aracil va adquirir popularitat sobretot quan va fundar l’any 1997 l’entitat Consell Sènior, que inicialment es va significar per la seva reclamació d’un centre de dia a Premià de Mar.  

Paral·lelament a aquesta demanda (que va assolir un gran suport popular) l’entitat va fer seves altres reivindicacions relacionades amb el col·lectiu de la gent gran, i fins i tot va instituir un cicle de debats públics sobre temes d’actualitat al centre cívic (les Tertúlies Sènior), on solien convidar a parlar representants de l’Ajuntament i també polítics de l’àmbit nacional. Aquest interès per la gestió municipal (que ja no es limitava a l’àmbit de la 3ra edat sinó que posava sobre la taula temes d’ordre divers) també els va portar a crear un espai propi a Ràdio Premià de Mar, on ja feia alguns anys que Aracil participava en representació de l’entitat. Aracil va presidir el Consell Sènior durant 22 anys, des de la seva creació, i ell mateix va fundar una derivada d’aquesta entitat que buscava projecció internacional: la Xarxa Eurosènior. Ell mateix ens explicava, el dia que va anunciar la seva renúncia al càrrec, com havia començat tot plegat i què va fer que l’entitat patís una davallada a partir del 2010:

Aracil va abandonar la presidència del Consell Sènior l’any 2019, moment en què va rellevar-lo l’Anna Maria Medina. Un temps abans, Aracil s’embarcava en un altre projecte sociosanitari: va crear l’entitat Neuro Premià, centrada en oferir acompanyament i recursos a persones que haguessin patit un ictus (com li havia passat a ell un temps abans) a partir dels progressos que feia la ciència en neuroplasticitat. Entre altres accions i actes, aquesta entitat va liderar la demanda a l’Ajuntament que una de les naus de l’antiga fàbrica del Gas es convertís en un nou espai dedicat a l’atenció sociosanitària.

La mort de Josep Aracil ha motivat reaccions de condol i reconeixement de part de diversos representants polítics premianencs a xarxes socials. Ahir dilluns es feia la cerimònia de comiat a la parròquia de Sant Cristòfol, que va omplir-se per dir-li l’últim adéu.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura