Categories
Sanitat
Metges premianencs, amb el Dr. Bellvert al capdavant, busquen voluntaris per a un gran estudi d’àmbit estatal sobre salut i consum moderat d’alcohol
Veïns de Premià de Mar podran participar a partir d’aquest mes de maig i durant 4 anys en un gran estudi científic d’àmbit estatal sobre els efectes per la salut del consum moderat d’alcohol. L’estudi, que duu per nom Estudi Unati i rep finançament del Consell Europeu d’Investigació, l’impulsa el prestigiós catedràtic de salut pública de la Universitat de Navarra Miguel Ángel Martínez, un dels científics més reconeguts en l’estudi de la dieta mediterrània, i es farà a partir del seguiment a 10.000 voluntaris a tot l’Estat espanyol. Per reclutar-los es compta amb la col·laboració desinteressada d’un gran equip de metges de diferents institucions, i entre ells hi ha el doctor Albert Bellvert, que va ser director del CAP de Premià de Mar entre 2022 i 2023 i que és un dels 3 coordinadors que tindrà l’estudi a Catalunya. Bellvert comandarà un equip de 16 metges, 6 dels quals del CAP Dr Gasol de Premià de Mar i els altres de Mataró i Badalona.
Com ens ha explicat ell mateix, la investigació busca resoldre una pregunta que encara no s’ha respost científicament de forma concloent: a partir d’una certa edat, s’ha d’evitar completament el consum d’alcohol o bé, en una certa mesura, pot aportar beneficis per la salut?
El 15 de maig els metges involucrats en el projecte començaran a fer un reclutament de voluntaris que s’allargarà un any. Es busquen homes d’entre 50 i 70 anys i dones entre els 55 i els 75 anys, a qui es farà un seguiment durant els pròxims 4 anys, i en l’àrea concreta que coordina el doctor Bellvert se’n voldrien uns 400 com a mínim:
Els participants han de ser bevedors moderats d’alcohol (la referència seria una copa de vi al dia) i no poden tenir cap malaltia greu en curs. A la meitat dels voluntaris se’ls demanarà (de manera aleatòria) que facin abstinència total i a l’altra meitat se’ls permetrà mantenir aquest consum, i a tots se’ls farà seguiment per analitzar la seva evolució mèdica i se’ls oferiran consells. Justament aquesta, diu Bellvert, serà la contrapartida que obtindran els voluntaris:
El reclutament de voluntaris, que ha estat aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació a l’Atenció Primària de l’IDIAP Jordi Gol, el faran els metges que formen part de l’estudi però també s’ha habilitat un espai web per tothom qui hi vulgui participar. Els inscrits seran avaluats per veure si compleixen els requisits d’inclusió, que tenen a veure com sentíem amb l’estat de salut però també amb la possibilitat de mantenir contacte telemàtic amb els responsables del seguiment.
Escolta les declaracions del doctor Albert Bellvert:
Etiquetes:Ambulatori | Centre d'Atenció Primària
Notícies relacionades