Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

10 de maig de 2023

Comarca

Comarca

Mataró, entre els 14 municipis catalans on la Generalitat començarà a expropiar pisos de grans tenidors per destinar-los a habitatge social

Joaquim Aguilar
Habitatges a Mataró

Mataró és un dels 14 municipis catalans on la Generalitat iniciarà ara processos d’expropiació d’habitatges buits propietat de grans tenidors per destinar-los a habitatge social. El Consell Executiu del govern va acordar ahir dimarts posar en marxa per primer cop aquesta mesura en virtut de la llei 1/2022, que estableix que la Generalitat o els ens locals poden expropiar a grans tenidors per incompliment de la funció social del dret de propietat. 

En concret el pla es fixa en 189 habitatges que estan en aquests 14 municipis, que són els primers municipis elegits d’un llistat de 72 poblacions on es considera que existeix una “demanda d’habitatge forta i acreditada” (entre els quals no hi ha Premià de Mar). Als propietaris d’aquests habitatges (que tinguin en propietat 15 o més habitatges) se’ls enviarà abans d’un mes un requeriment perquè acreditin que hi ha residents. Si no l’atenen en el termini d’un mes, el Departament de Territori declararà l’incompliment de la funció social de la propietat i iniciarà el procediment d’expropiació, que pot durar uns sis mesos. Així i tot, el propietari encara tindrà tres mesos per arribar a un acord sobre l’expropiació si destina l’habitatge a lloguer social. Les propietats expropiades quedaran de manera indefinida en mans de l’Incasòl, que disposa de 5 milions per comprar-les: es calcula que aquesta quantitat permetrà adquirir entre 50 i 70 habitatges dels 189 que són objecte del programa, però la xifra definitiva pot variar en funció del preu final de l’expropiació. Els primers pisos podrien estar ja a disposició de la Generalitat a principis del 2024, comptant el que pot allargar-se una expropiació amb caràcter d’urgència, i es destinaran a famílies vulnerables procedents de les meses d’emergència o programes socials (com dones que pateixen violència masclista). A més de Mataró la resta de municipis on s’actuarà en aquesta primera experiència són Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú.

Més notícies

Cultura