Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

27 de desembre de 2023

Comarca

Comarca

Les dades sobre naixements al Maresme no marquen fluctuacions importants però confirmen que es continua endarrerint l’edat de maternitat

Joaquim Aguilar
Foto: Pixabay

El Consell Comarcal ha publicat l’informe relatiu als naixements al Maresme de l’any 2022, estudi elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local a partir de les dades de l’IDESCAT. Els registres no suposen variacions importants respecte del 2021, però s’hi aprecien algunes tendències significatives, i també trobem elements destacables en clau premianenca. 

En total aquell any es van registrar al Maresme 3.166 naixements, cosa que suposa un increment del 0,06% respecte el 2021, increment que seria bastant irrellevant si no fos que contrasta amb la davallada de naixements que hi va haver al total de Catalunya, que va ser del 2,2%. Però aquesta tendència s’inverteix si posem el nombre de naixements en relació a la població, que és el que es coneix com la taxa bruta de natalitat: aquí la taxa maresmenca és inferior a la catalana (6,8 naixements per cada 1000 habitants, per 7,2 la catalana). Però potser de totes les tendències que s’extreuen d’aquestes dades la més cridanera és la que confirma que cada cop les dones endarrereixen més la maternitat: ens els darrers 40 anys el pic de fecunditat ha passat dels 24 als 34 anys, i el 2022 la major part dels naixements es van donar dins la franja dels 30 als 34 anys. 

Què va passar a Premià de Mar? doncs que va ser la 3a població on van disminuir més els naixements: n’hi va haver en total 171, que són un 19% menys que el 2021. Encara van disminuir més a Òrrius (un desolador 55%) i a Cabrils (-33,8%).

L’informe també consigna els noms més posats entre els nounats: Júlia es manté en solitari com el nom estrella entre les nenes (Ona, que l’any anterior compartia el primer lloc ha passat a ocupar la segona posició igualant Mia i Martina ocupa el quart lloc) i pel que fa als nens, Nil desbanca Jan de la primera posició i Pol puja al tercer lloc.

Etiquetes:

demografia

Més notícies

Cultura