Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

3 de juliol de 2024

Comarca

Comarca

Les dades de 2023 certifiquen el disbarat dels preus de lloguer al Maresme, on les famílies de 15 municipis destinen més del 50% dels ingressos a pagar la quota

Joaquim Aguilar
Bloc de pisos a Premià de Mar

Les dades sobre arrendaments i compravendes d’habitatge durant el 2023 al Maresme, que ahir publicava el Consell Comarcal, confirmen que el preu mitjà del lloguer al conjunt de la comarca sobrepassa el 50% dels ingressos familiars mensuals. De fet, aquesta circumstància la pateixen els llogaters de la meitat de poblacions del Maresme. En concret, el preu mitjà del lloguer va ser de 833,45 euros, un 7,25% més que el 2022 (en el cas de Premià de Mar, el preu mitjà va ser de 844,85€). Com indica la nota de premsa del Consell Comarcal, els experts consideren que els diners destinats a l’habitatge no haurien de superar el 30% dels ingressos per tal que les unitats familiars puguin mantenir una situació econòmica saludable, i les dades indiquen que al Maresme no hi ha cap població on el preu del lloguer quedi per sota d’aquest índex, ja que al poble on el lloguer és més econòmic (Òrrius) les famílies hi destinen un 38,5% dels ingressos.

Davant d’aquestes estadístiques, ahir el conseller comarcal d’habitatge, el premianenc Pep Ripollès, afirmava a Twitter que “és una prioritat” del Consell Comarcal escometre polítiques que “motivin” els propietaris a cedir habitatges al mercat de lloguer assequible, una voluntat que també expressava a Premià Mèdia quan va anunciar que s’ha sol·licitat a la Generalitat que Premià de Mar disposi d’una Oficina Local d’Habitatge:

En paral·lel a les dades sobre preus de lloguer, l’informe de 2023, que elabora l’Observatori de Desenvolupament Local, també revela que l’any passat es van fer un 10,9% menys de contractes d’arrendament: de fet, els 7.412 contractes que es van signar és la xifra més baixa des de 2009. 

L’informe, com diem, també parla del mercat de compravenda, que encara ha caigut més: el 2023 es van fer 5.541 transaccions immobiliàries (un 16,4% menys que el 2022, una tendència divergent amb la del conjunt del territori català on el nombre de transaccions ha augmentat un 5,8%). El 88,4% de les transaccions de compravenda van ser d’habitatge de segona mà per un 11,6% d’habitatge nou. També va disminuir la construcció d’habitatge nou d’un 19,3% respecte l’any anterior.

Més notícies

Cultura