Segueix-nos!

Francesc Triola

14 de desembre de 2022

General

General

L’edifici octogonal de Can Farrerons es podrà ‘tocar’ al Museu Romà gràcies a una maqueta tàctil pensada per a visitants amb dificultats sensorials

Francesc Triola

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va instal·lar ahir al Museu Romà de Premià de Mar una maqueta tàctil de l’edifici octogonal del jaciment romà, és a dir, una reproducció de la construcció original de la vil·la de Can Farrerons. Aquest recurs forma part de les accions que fa aquesta oficina en el marc del programa La Mirada Tàctil, per mitjà del qual s’ofereixen recursos per garantir l’accessibilitat als museus i al patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva. Segons explicava aquesta mateixa oficina a Xarxes Socials, la maqueta que s’ha construït està feta a partir de criteris arqueològics i té una base giratòria per facilitar, precisament, l’exploració tàctil: una part de la maqueta permet tocar la teulada i l’altra és mig oberta per poder accedir al seu interior i palpar l’espai de les termes. 

Com recorda l’Oficina de Patrimoni Cultural l’edifici va ser construït per un ric romà al s. V d.C. i servia per celebrar-hi banquets i banys. Més tard es va adaptar amb funcions agrícoles i va ser abandonat al s.VII fins a ser descobert l’any 2000 després d’un moviment de terres en aquell sector.  

L’Oficina de Patrimoni Cultural ofereix el Programa La Mirada Tàctil des de l’any 2007 a tota la Xarxa de Museus de Locals, que està integrada per 64 museus de 51 municipis, així com el de les exposicions itinerants produïdes conjuntament amb els museus. Les accions del programa se serveixen de recursos tàctils, auditius, sonors, olfactius i utilitzant tant les noves tecnologies com eines i materials analògic.

Més notícies

Cultura