Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

23 de gener de 2024

Comarca

Comarca

L’aposta del Maresme per l’aigua residual regenerada podria suposar 20 hm3 l’any per al reg, la neteja o usos industrials i agrícoles

Joaquim Aguilar
Fotos de la depuradora, de la nova planta pilot i de l'acte d'inauguració publicades per Rafa Navarro, el Consell Comarcal i el Departament d'Acció Climàtica

20 hm3 d’aigua cada any, és a dir, 20 vegades el que consumeix durant un any una població de 15.000 habitants. Aquest volum d’aigua és el que s’estima que podrien aconseguir les plantes depuradores del Maresme quan s’hi implanti el sistema de regeneració d’aigua residual que està provant la planta pilot de la Depuradora de Mataró que va ser inaugurada divendres. Segons han explicat el Consell Comarcal i el Departament d’Acció Climàtica, amb aquesta nova planta (que funciona des del juliol i que es provarà durant 2 anys) Mataró serà capaç d’oferir 50m3 d’aigua cada dia, però aquesta xifra podria ser de 175 m3 diaris si hi sumem els litres que podrien generar la resta de plantes depuradores de la comarca. Tot plegat, doncs, sumaria segons els càlculs 20 hm3/any. Aquesta aigua regenerada serviria per a usos industrials, agrícoles, neteja viària, reg de parcs i jardins o regeneració d’aqüífers.

Rafa Navarro, alcalde de Premià de Mar i vicepresident del Consell Comarcal, va acudir a la inauguració d’aquesta planta pilot i el mateix divendres publicava un vídeo a xarxes socials on expressava la seva confiança que la tecnologia que s’aplica en aquesta planta pugui suposar una aportació de recursos hídrics molt valuosa, que en el cas premianenc vindria de la planta del Masnou:

Tant el president del Consell Comarcal, Francesc Alemany, com el Conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, van manifestar la voluntat que el sistema que es prova a Mataró s’extengui a la resta de plantes maresmenques, encara que sigui amb nivells diferents nivells de regeneració, i Mascort també va dir que la idea és que l’experiència sigui replicable a altres punts del territori. 

La planta pilot de Mataró ha estat impulsada i finançada pel Consell Comarcal i pel Departament (a través de l’Agència Catalana de l’Aigua) i ha tingut un cost de 341.450€.

Més notícies

Cultura