Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

6 d'octubre de 2023

Comarca

Comarca

L’Agència de Competitivitat premia amb un ajut de 100.000€ una start-up creada al Consorci Sanitari de diagnòstic de la disfàgia mitjançant la intel·ligència artificial

Joaquim Aguilar
Logotip de l'start-up

Una start-up impulsada des del Consorci Sanitari del Maresme ha rebut una subvenció de 100.000€ de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya en el marc del programa Start-up Capital per a empreses tecnològiques emergents 2023. Com explica el mateix consorci, es tracta del projecte AIMS-Medical, creat per l’infermer Alberto Martín i que consisteix en el desenvolupament d’un algoritme que empra la intel·ligència artificial per identificar els pacients ancians amb risc de patir disfàgia, una metodologia que s’aplica amb èxit a l’Hospital de Mataró i que s’aixopluga en el programa ‘Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores’ que es finança amb Fons FEDER.

L’objectiu del projecte AIMS-Medica és desenvolupar tecnologies de cribratge massiu que permetin els professionals millorar el diagnòstic de malalties relacionades amb les síndromes geriàtriques per mitjà de la intel·ligència artificial, que fa servir mètodes d’aprenentatge automàtic per a predir el risc de patir una o diverses patologies en pacients hospitalitzats i de l’atenció primària. Actualment s’estima que només el 20% dels pacients hospitalitzats amb disfàgia són cribrats, diagnosticats i, per tant, tractats de forma adient. Aquests cribatges estan basats en entrevistes i qüestionaris, són lents, de baixa precisió i requereixen dedicar-hi recursos humans. El nou sistema hauria de permetre superar l’infradiagnòstic de la disfàgia però també d’afeccions com la pneumònia per aspiració i la malnutrició, que hi estan associades.

Més notícies

Cultura