Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

13 de setembre de 2010

Política

Política

La sentència de l’Estatut i les eleccions al Parlament marquen la Diada a Premià de Mar

Joaquim Aguilar
La sentència de l’Estatut i al posterior manifestació del 10 de juliol, les consultes sobiranistes i la proximitat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 28 de novembre van marcar els parlaments de la commemoració de l’11 de setembre a Premià de Mar. En el seu parlament institucional, l’alcalde Miquel Buch va reclamar el dret a somiar amb la plenitud nacional de Catalunya. La resta de forces polítiques municipals, excepte el PP, i Reagrupament per la Independència van participar també en l’ofrena floral. Òmnium Cultural va llegir un manifest unitari, al qual s’havien afegit diverses entitats de la ciutat, en el qual es demanava coherència amb la contundència de resposta del 10 de juliol contra la sentència de l’Estatut.

Un moment del discurs de l'Alcalde a la plaça de Can Manent

La sentència de l’Estatut i al posterior manifestació del 10 de juliol, les consultes sobiranistes i la proximitat de les eleccions al Parlament de Catalunya del 28 de novembre van marcar els parlaments de la commemoració de l’11 de setembre a Premià de Mar. En el seu parlament institucional, l’alcalde Miquel Buch va reclamar el dret a somiar amb la plenitud nacional de Catalunya. La resta de forces polítiques municipals, excepte el PP, i Reagrupament per la Independència van participar també en l’ofrena floral. Òmnium Cultural va llegir un manifest unitari, al qual s’havien afegit diverses entitats de la ciutat, en el qual es demanava coherència amb la contundència de resposta del 10 de juliol contra la sentència de l’Estatut.

Poques vegades com aquest dissabte, la Diada Nacional de Catalunya comptava amb tants ítems per fer-la especial, i tots ells van anar apareixent en els diferents parlaments.

Novament, la plaça de Can Manent, on es troba el monument al Conseller en Cap Rafael Casanova, va ser l’escenari de la cerimònia que implica, a més, l’inici oficial del curs polític després del parèntesi estiuenc. L’acte va començar amb una interpretació a càrrec del conjunt que formen la Coral l’Amistat i la Capella de Música Burés de Castellvell i el Vilar, sota la direcció de Daniel Antolí, que van interpretar cinc peces d’arreu dels Països Catalans. Acabat el concert, l’alcalde Miquel Buch va llegir el parlament institucional. Buch va parlar dels fets concrets que envoltaven la Diada 2010 després de les consultes sobiranistes i de la sentència de l’Estatut. L’Alcalde va destacar la resposta ciutadana que va significar la manifestació del 10 de juliol reclamant el dret a decidir. Miquel Buch va reclamar valentia i esforç als actors polítics, entitats i ciutadans i, parafrasejant Lluís Llach, va reclamar el dret a somiar amb la plenitud nacional de Catalunya.

Després del parlament de l’alcalde es va fer l’ofrena floral per part del Consistori i es va cantar Els Segadors donant per acabada d’aquesta manera la cerimònia institucional. Era l’hora dels partits polítics i entitats per fer la seva ofrena floral i també els seus parlaments. L’ordre era el directament proporcional a la representació municipal, i així ho recordarem aquí. Ja veureu que la proximitat de la campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya es deixava notar en les paraules dels representants dels partits.

Comencem per CiU. En el seu nom la Marisa Vargas va demanar que Catalunya decideixi quin ha de ser el seu futur votant en les eleccions del 28 de novembre.

Tot seguit va ser el Primer Secretari del PSC de Premià de Mar, i portaveu Municipal, Tomàs Esteban, qui va prendre la paraula. Esteban va fer una aferrissada defensa de l’Estatut tal i com es va votar en referèndum a Catalunya. També va advocar pel federalisme i va dir que el PSC representa el ‘catalanisme social’.

Per part de la Coalició d’Esquerres va ser el president local d’IC-V, Manuel Egea, qui es va adreçar als presents. Egea va fer esment en negatiu a l’aprovació de la reforma laboral impulsada pel Govern Central i va dir que en les eleccions de 28 de novembre Catalunya se la juga.

Finalment el regidor d’ERC i proper candidat del partit a l’alcaldia de Premià de Mar, Josep Maria Molins va fer una defensa de l’opció independentista. Molins va criticar sense citar-los, el PSC pel seu federalisme i a CiU pel que va anomenar ‘fals sobiranisme.

El Partit Popular havia anunciat la setmana passada que no participaria en aquest acte entenent que se’n feia un ús de propaganda independentista, tal i com vam anunciar des dels nostres informatius. Per la seva part, Reagrupament per la Independència també va participar de l’ofrena floral, tot i que no van fer parlaments

Fets els parlaments polítics era el temps per la resta de les entitats. Òmnium Cultural va protagonitzar de manera especial aquest tram final de la celebració amb la lectura d’un parlament unitari al qual s’havien afegit diverses entitats de la població. El membre d’Òmnium i col·laborador de Ràdio Premià de Mar, Joaquim Arenes, va ser l’encarregar de llegir aquest manifest en el qual es va demanar coherència a partits polítics, entitats i ciutadania després de la contundència de la manifestació del 10 de juliol contra la sentència de l’Estatut.

La interpretació de l’’Emigrant’ a càrrec d’una flautista i una violinista i un aperitiu a càrrec del casal d’avis de Can Manent, van posar punt i final als actes oficials de la Diada de l’11 de setembre a Premià de Mar.

Etiquetes:

Diada

Més notícies

Cultura