Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

7 d'abril de 2022

Sanitat

Sanitat

La querella contra els responsables de Ca n’Amell descriu un episodi encara més sòrdid del que imaginàvem, i l’alcalde espera que els “caigui tot el pes de la llei“

Joaquim Aguilar

El Jutjat de Mataró investigarà els antics responsables de l’antiga residència de Ca n’Amell de Premià de Mar per delictes d’homicidi imprudent arran de la querella que ha presentat la fiscal en cap de la zona i que va transcendir ahir dimecres. En concret la fiscal, Montserrat Poderós, els atribueix responsabilitats per la mort, durant els primers mesos de la pandèmia, de 87 dels 200 residents que hi havia en aquest centre. Recordem que l’abril de 2020 va ser el mateix Ajuntament qui va informar que s’havien detectat les primeres irregularitats en el funcionament de la residència i també que, davant de l’ocultació manifesta de dades sobre contagis i defuncions, la Generalitat havia intervingut la gestió de la institució. Pocs dies després, el 17 d’abril, el mateix alcalde Miquel Àngel Méndez revelava que la xifra de víctimes ja havia era de 24 i que hi havia en aquell moment 90 persones contagiades, i denunciava amb duresa no només la institució sinó també la Generalitat, a qui acusava d’haver actuat tard. La xifra de defuncions va continuar creixent fins als 87 residents, i la fiscalia ho va començar a investigar el maig de 2020. També per aquelles dates es constituïa una plataforma de famílies afectades que en poques setmanes ja reunia membres d’una seixantena de famílies. 

Ara la fiscal ha presentat una querella on s’hi descriuen negligències estremidores, de les quals es fan ressò mitjans de tot el país. S’acusa els responsables de la residència -del grup internacional Domus Vi- d’haver provocat “sofriment gratuït als usuaris” per no haver pres mesures contra la propagació del virus o per no disposar del personal suficient, cosa que impedia oferir l’atenció i les cures necessàries als residents, que en molts casos -segons resa la querella- presentaven un “evident estat d’abandonament”. La fiscal acusa el director i la directora mèdica de la residència així com qualsevol altra persona de qui puguin aparèixer indicis de col·laboració.

Hem ofert a la plataforma de famílies de fer alguna declaració arran de la querella però de moment han preferit no fer-ho, amb tot ens han avançat que s’afegiran a la causa. Qui sí que s’ha pronunciat ha estat l’Ajuntament: l’alcalde Rafa Navarro ha celebrat la notícia i ha fet notar que, com dèiem, ja durant les primeres setmanes de pandèmia l’Ajuntament va acusar de negligència els responsables del centre. Ara, ha dit Navarro, espera que “caigui tot el pes de la llei sobre aquestes persones que van fer tant de mal”:

Recordem que l’octubre de 2020 la gestió del centre va passar a mans d’una altra empresa (L’Onada Serveis) que no té res a veure amb els fets i que fins i tot li va canviar el nom.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura