Categories
Societat
La propietat de les Hortes de Ponent afirma que la desclassificació és “un disbarat” urbanístic i jurídic i alerta de perjudicis greus per al municipi

Els propietaris de les Hortes de Ponent no s’expliquen l’intent que fa ara l’Ajuntament de desclassificar la finca perquè torni a ser agrícola i per tant d’impedir la seva urbanització com a terrenys residencials i d’equipaments. Asseguren que es tracta d’un “disbarat” urbanístic i jurídic que pot suposar perjudicis greus per al municipi; pels diners que podria costar indemnitzar-los però també per les oportunitats que es perdrà Premià de Mar, diuen, si prospera la maniobra.
Els actuals propietaris de les Hortes són un grup d’accionistes agrupats a la societat EdiPremià S.L. En nom de tots ells ha parlat amb Premià Mèdia l’accionista Juan José Castelló, veí de Premià de Dalt que ha firmat nombroses promocions immobiliàries a la comarca. Castelló ha explicat que EdiPremià va adquirir la finca l’any 2019 per 10’7 milions d’euros un cop superats un seguit de problemes registrals que havien impedit als anteriors propietaris escometre fins aleshores la transformació de la finca. Després va començar un treball conjunt amb l’Ajuntament per definir i desenvolupar el Pla Parcial 2 (PP2), és a dir, el projecte d’urbanització. Aquest treball a quatre mans va incloure, segons EdiPremià, gestions conjuntes amb la Generalitat per adaptar el projecte a la nova legislació en matèria d’habitatge i arran d’això el percentatge d’Habitatge de Protecció Oficial va passar del 20% inicial a un 40% (canvi que, segons els promotors, suposaria una minva important en els guanys finals) i també va consistir a incorporar les esmenes derivades del procés d’exposició pública que va seguir a l’aprovació inicial al ple del PP2 el juliol de 2023. Però aquest treball conjunt es va interrompre per sorpresa dels propietaris el maig de 2024 quan, segons EdiPremià, l’Ajuntament va deixar de respondre les comunicacions d’aquesta societat sense donar cap explicació (i desatenent, diuen, múltiples intents de reprendre el contacte) fins que a finals del juny passat se’ls va comunicar la intenció de desclassificar el PP2.
Edipremià considera que la maniobra que pretén fer el govern se sosté en falsedats, que va en contra de l’esperit de l’actual POUM i també del Pla Local d’Habitatge i que s’estan ocultant a la població tot un seguit de contraprestacions que el projecte d’urbanització suposaria per a Premià de Mar, contraprestacions que segons diuen convertien aquest projecte en un cas únic de cessions a un municipi a tot Catalunya. Entre elles, la construcció de 170 habitatges socials (uns 120 HPO més 50 habitatges de propietat de l’Ajuntament per a lloguer social), un terreny dotacional amb una infraestructura educativa (un parvulari que hauria construït EdiPremià sense cost per a l’Ajuntament), i diversos terrenys per a equipaments esportius. A tot això s’ha de sumar, assenyalen, la cessió ja executada a l’Ajuntament d’un terreny de 5.200 m2 fora del PP2. Tot plegat cessions que van molt més enllà -asseguren- del que marca la llei (que és el 10% de l’aprofitament mig) i que van ser obtingudes i formalitzades en un conveni amb el govern de CiU i ERC que va promoure la requalificació de les Hortes l’any 2009. Altres omissions que denuncien tenen a veure amb el caràcter agrícola d’aquestes terres: segons afirmen, el mateix Departament d’Agricultura considera que no tenen cap viabilitat agrícola perquè estan dins el nucli urbà i envoltades de residències, un escola i sòl industrial, i no és cert, diuen, que suposin un enllaç amb finques agrícoles del Masnou. També discuteixen l’argument de la densitat demogràfica ja que, segons assenyalen, la densitat de Premià de Mar és equiparable a altres municipis de la comarca si es compara el volum de població amb les dimensions del nucli urbà i no amb l’extensió del terme.
EdiPremià considera que el tràmit que ara fa l’Ajuntament no hauria de prosperar perquè constitueix, diuen, “un atemptat a la seguretat jurídica”, ja que d’una banda entra en contradicció amb un POUM aprovat pel ple i ratificat per la Generalitat fa només 15 anys (temps durant el qual, recorden, el municipi no ha crescut substancialment) i perquè també entra en contradicció amb l’aprovació inicial del PP2 al ple municipal i sobre el qual encara no s’ha pronunciat la Comissió d’Urbanisme. Per tot això no només han demanat formalment a aquest organisme que faci ús de les seves potestats i doni curs a l’aprovació provisional del PP2 (ja que consideren que s’ha donat compliment a les esmenes que se li demanaven) sinó que també anuncien que faran ús dels recursos que els ofereix la llei per tal d’aturar la desclassificació, començant per la presentació d’al·legacions. I si malgrat tot la requalificació s’acabés consumant ja avancen que acudiran a la justícia per reclamar una indemnització que, segons una primera aproximació basada en els diners que van pagar per les parcel·les i el que s’han gastat en els projectes, podria superar els 12 milions d’euros.
Etiquetes:EdiPremià | hortes de ponent | POUM
Notícies relacionades