Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

10 de març de 2023

Política

Política

La graella de sortida del 28M a Premià de Mar a 80 dies de les urnes

Joaquim Aguilar
Els caps de llista de les 7 formacions que hauran entrat al nou plenari

Falten 80 dies per la celebració de les eleccions municipals de 2023 i ara mateix l’escenari preelectoral premianenc ofereix la següent imatge: han anunciat la seva candidatura 7 formacions polítiques i totes elles han anunciat també el seu cap de llista, però només una ha donat més noms d’aquesta llista. D’aquestes 7 candidatures, només una ara mateix no té representació al ple: el Partit Popular, que tornarà a les urnes amb qui ja va ser candidat el 2019 i també l’últim electe d’aquest partit a Premià de Mar: Joaquín Briones. Pel que fa a les formacions que ostenten ara mateix represesentació, Premià En Comú Podem acudirà de nou als comicis amb Elena Martín al capdavant i de número 2 tindrà la seva actual companya al plenari: Lole Morilla. Ciutadans també repeteix candidat: Josep Maria Cano. Martín i Cano són els caps de llista que ho han estat més cops entre els que s’han anunciat: ja ho han estat tres vegades seguides. Seguint l’ordre actual de menys a més representació, ens trobem que dels quatre partits que queden només un repeteix candidat, mentre que els altres tres estrenen cap de llista: al PSC i a Crida Premianenca trobem al capdavant les flamants noves candidates Luz Cánovas i Marta Solà; a ERC repeteix candidatura Pep Ripollès; i Junts presenta al capdamunt de la llista Rafa Navarro, que tot i ser l’alcalde actual anirà de número 1 per primer cop perquè va accedir a l’alcaldia l’any 2021 arran de la renúncia de Miquel Àngel Méndez. Val a dir que -si més no de moment- entre les 7 candidatures trobem 3 dones encapçalant llistes; aquest fet no és nou perquè ja va passar fa 4 anys, però si es donessin els mateixos resultats que el 2019 totes 3 obtindrien representació al capdavant dels grups municipals respectius, i això sí que seria insòlit.

Com diem la composició de les llistes encara és una incògnita en la majoria dels casos, tot i que partits com Crida o ERC han informat que tenien els 10 primers noms (en el primer cas) i que tenien la llista aprovada, en el segon, però encara no han transcendit els noms i cognoms. Tenen encara, legalment, temps per tancar-ho perquè el calendari electoral diu que han de presentar la candidatura a la Junta Electoral de Zona entre el 19 i el 24 d’abril (la proclamació definitiva es farà l’1 de maig).

El mateix calendari indica, d’altra banda, que la convocatòria de les eleccions es publicarà al BOE el dia 4 d’abril, moment en què començarà oficialment la precampanya i moment en què s’activen tot un seguit de limitacions en matèria de comunicació o organització d’actes per part de poders públics que es pugui considerar que afavoreixen a alguna formació.

Finalment, la mitjanit del divendres 12 de maig començarà la campanya electoral que s’allargarà fins el dia 27, jornada de reflexió. I el 28, a les urnes hi falta gent. 

Més notícies

Cultura