Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

21 de juny de 2023

Comarca

Comarca

Junts i ERC reediten govern al Consell Comarcal però ara es repartiran la presidència

Joaquim Aguilar
Seu del Consell Comarcal a Mataró

Junts i ERC governaran de nou el Consell Comarcal del Maresme durant aquest mandat 2023-27 i ho faran repartint-se la presidència. Ho anunciava ahir la federació comarcal dels republicans: pocs dies després que s’hagin constituït els nous consistoris els dos partits, que són respectivament la 2a i 3ra força de l’ens comarcal en virtut dels resultats del 28M, han assolit un acord de governabilitat que ara s’haurà de ratificar demà dijous per part dels òrgans directius de tots dos partits. La força amb més representants, el PSC, queda per tant fora del nou govern.

Segons el comunicat d’ERC, l’acord posa en valor la tasca que s’ha fet des del Consell Comarcal en l’últim mandat, en què com diem han governat aquestes dues forces amb el republicà Damià del Clot com a President, i el comunicat remarca especialment “les sinergies que s’han generat i la confiança dipositada en una línia de treball que fa avançar la comarca en sintonia amb els anhels de país”. Crida l’atenció, d’altra banda, en aquesta exposició de raons, que les dues formacions volen deixar molt clar “que el Maresme no és Barcelona”, en al·lusió al pacte de govern entre aquests partits a l’Ajuntament de Barcelona que es va avortar a última hora. En aquest sentit, segons Junts i ERC les eleccions municipals han posat de relleu “una gran fortalesa de l’independentisme al Maresme” i “els fets ocorreguts a Barcelona” demanen que les forces independentistes “tornin a connectar amb els anhels de la ciutadania”.

Com diem, els dos partits han acordat repartir-se el govern: ERC designarà el president per als dos primers anys de mandat i Junts ho farà pel dos següents, però encara no han transcendit els noms de les persones que ocuparan el càrrec. Si tot va segons l’acord, serà el primer cop d’ençà que es van crear els consells comarcals que al Maresme s’aplica aquesta fórmula, una fórmula que ja es va plantejar en el mandat 2015-2019, quan van accedir al govern CiU, ERC i PSC, però el govern es va trencar abans que ERC pogués ocupar la presidència tal com s’havia acordat. 

En matèria programàtica l’acord assenyala reptes com la mobilitat (sobretot arran de l’aixecament dels peatges o la pacificació de la N-II), la gestió de la façana litoral, l’adaptació al canvi climàtic, les polítiques d’habitatge, la gestió pública de l’aigua o la dinamització del teixit econòmic. 

Recordem que després de les eleccions del 28 de maig la composició política del Consell Comarcal va quedar d’aquesta manera: el PSC és la primera força empatada a 9 escons amb JxCat. ERC, que fins ara ocupava la primera posició ha passat a ser tercera força amb 8 representants (n’ha perdut 4). El PP tindrà 2 representants i passa a ser la quarta força comarcal; els Comuns mantenen en 2 la seva presència comarcal i la CUP perd 1 representant. I finalment entra VOX amb 1 representant i també tindrà presència comarcal Ara Pacte Local, la plataforma municipalista creada per El PDeCAT i Ara Catalunya.

Més notícies

Cultura