Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

30 d'abril de 2024

Medi Ambient

Medi Ambient

Examinem amb Pep Ripollès el desplegament dels nous contenidors, que avui també ha estat revisat per l’Ajuntament i l’empresa Acciona

Joaquim Aguilar
Bateria de contenidors a la plaça Nova

Reunió aquest matí de l’Ajuntament de Premià de Mar amb l’empresa concessionària de la neteja, Acciona, per analitzar el desplegament dels nous contenidors intel·ligents i, sobretot, per donar resposta a les disfuncions i incidències que s’han detectat. Abans d’aquesta reunió Premià Mèdia ha fet també balanç i ha revisat la implantació del nou sistema per mitjà d’una entrevista al regidor de medi ambient Pep Ripollès. 

Pel que fa a la incidència més notòria i més comentada a xarxes socials, la presència de bosses de brossa al terra, Ripollès ho ha atribuït a 4 circumstàncies: la primera, la freqüència actual de recollida, que està motivada pel fet que ara mateix convisquin els contenidors antics amb els nous ja que això obliga a utilitzar dos tipus de camions i a dividir el temps entre dos circuits. Quan tots els contenidors siguin nous i només s’utilitzi un tipus de camió, ha fet notar Ripollès, es podrà doblar la freqüència, per això avui l’Ajuntament exigirà a l’empresa Acciona que acceleri la instal·lació de les noves bateries, que segons el regidor ja s’hauria d’haver completat fa setmanes. L’altre motiu que assenyala Pep Ripollès té a veure amb la brossa comercial, ja que el fet que els contenidors encara no estiguin tancats permet que molts establiments els continuin utilitzant (i en més d’un cas col·lapsant), i per això, diu Ripollès, es veuen més bosses a terra en els sectors amb més comerços. El 3r motiu que apunta el regidor de medi ambient té a veure amb l’incivisme i el vandalisme, per bé que els ha restat importància: segons diu “d’incivisme sempre n’hi ha hagut”, el que passa és que ara la proliferació de fotografies a xarxes socials provoca la sensació que n’hi ha més. I finalment Ripollès ha parlat del mal funcionament d’alguns contenidors (concretament els de brossa orgànica i rebuig): segons ha dit, existeix un mecanisme intern que fa que les bosses quedin repartides homogèniament dins el receptacle, i aquest mateix mecanisme fa que les portelles no funcionin quan el contenidor comença a estar ple. Per això s’ha començat a suprimir aquest mecanisme per tal que l’obertura d’aquests contenidors sigui “més simple i suau”, en paraules del regidor. Preguntat finalment sobre la data en què es procedirà a tancar els contenidors (i per tant caldrà utilitzar les targetes o l’aplicació mòbil) Ripollès ha dit que abans s’han d’haver resolt o mitigat les problemàtiques relatives a la recollida i l’obertura de contenidors, però s’ha mostrat confiat que aquesta data es podrà anunciar aviat.

També hem demanat a Pep Ripollès pel col·lectiu de veïns que s’ha organitzat contra la implantació dels nous contenidors i per la instància que van presentar acompanyada de 1.004 signatures i una bateria de preguntes; el regidor ha explicat que ara mateix el document està sent analitzat per l’Agència de Protecció de Dades de Catalunya, que en comprova la validesa, i que quan s’obtingui aquesta validació es contestaran les preguntes i també es contempla contactar amb les dues persones que signaven la instància. Més enllà d’això, però Ripollès s’ha mostrat obert a parlar amb qui sigui que tingui dubtes o queixes, i ha fet notar que ja porta mesos atenent ciutadans a les xarxes socials.

Vet aquí l’entrevista a Pep Ripollès:

-A quines raons atribueix l’Ajuntament la presència, en molts sectors, de bosses de brossa i deixalles al terra al voltant de les illes de contenidors?

Existeixen diferents factors: d’entrada, la convivència aquests dies dels dos sistemes de contenidors (antics i nous) obliga a rebaixar la freqüència de recollida, atès que s’utilitzen dos tipus de camions i els operaris que se n’ocupen han de dividir el seu temps en les dues modalitats de recollida; quan tots els contenidors siguin nous, amb el mateix temps es podrà passar dos cops al dia per cada bateria. També ho atribuïm a un cert increment de l’incivisme, però d’incivisme sempre n’hi ha hagut. Ara possiblement es magnifica perquè es publiquen moltes fotografies a xarxes, però continuem veient neveres, rentadores, matalassos i un llarg etcètera (deixalles per les quals existeix un servei propi i gratuït que proporciona l’Ajuntament).

-Aquesta circumstància no es produeix de manera homogènia a totes les illes de contenidors: a què s’atribueix que passi més en alguns llocs? Té a veure amb la concentració de comerços en alguns sectors i al fet que encara molts comerços continuen llençant la brossa als contenidors? Si no és així, s’atribueix a alguna altra causa?

Exactament, són bateries de contenidors localitzades. Com que els contenidors encara no estan tancats el comerç hi continua abocant els seus residus i això fa que les bateries s’omplin. Això s’ha de sumar al fet que hem dit abans de la reducció de la freqüència de recollida.

-Alguns usuaris denuncien que l’obertura dels contenidors presenta dificultats i en alguns casos no es poden obrir: l’Ajuntament ho ha comprovat? a què s’atribueix?

Sí, hem pogut comprovar que els contenidors amb tambor (rebuig i orgànica) presenten  dificultats d’obertura a mig rendiment. Aquest fet es produeix perquè el mecanisme té una palanca que distribueix internament la bossa per tot el contenidor, però quan aquest contenidor es va omplint la mateixa palanca dificulta molt més l’acció del tambor i no funciona correctament. Ja s’està procedint a l’eliminació d’aquesta palanca que per tal que el sistema d’obertura sigui molt més simple i suau.    

-Com està funcionant el buidatge dels nous contenidors amb els nous camions? S’ha reforçat el servei per evitar l’acumulació de bosses a terra?

Estem a punt de tenir tots els contenidors nous instal·lats i aleshores procedirem a retirar els camions antics i substituir-los pels nous. Aleshores veurem la millora i ja podrem oferir la freqüència de recollida necessària per fer una bona gestió en la recollida. 

-En quina mesura s’atribueix la problemàtica de les bosses a terra a actes de protesta o vandalisme?

Com deia, d’incivisme sempre n’hi hagut, però ara se’n parla més i massa sovint: tenim les xarxes socials inundades d’imatges i de comentaris, i això accentua la sensació que ha augmentat la presència de brossa al terra. Hi ha moltes maneres de protestar, però deixar brossa al terra pot comportar sancions de incivisme, a banda que pot causar molèsties a altres veïns i veïnes. Aquí també s’hi barregen altres factors i motivacions: part del comerç es resisteix al servei del Porta a Porta, i també hi ha qui no vol saber res de la separació de la brossa (per concepte o per convenciment), pensen que això no va amb ells i es neguen que l’Ajuntament i les directrius europees li diguin com han de fer les coses. Cal recordar a tothom que cadascú és responsable de les seves deixalles i que l’Ajuntament es limita a fer de transmissor de la seva brossa a les diferents plantes de tractament de residus. I també cal insistir que i que tothom en sigui conscient que fins ara tothom pagava el mateix, separés o no, i que ara es vol premiar a qui separa. Actualment estem en uns nivells de recollida selectiva del 39%, és a dir, que hi ha un 39% dels veïns i veïnes que estan separant en totes les fraccions i un 61% que ho llença tot a rebuig. Des de l’Ajuntament treballem per incrementar aquest percentatge i arribar a nivells de les directrius europees (un 55% el 2025) i per això s’aplica la nova taxa; volem incentivar l’assoliment d’aquesta xifra i que això es reflecteixi en la quota final.  

-Quines mesures es volen demanar a l’empresa Acciona en la reunió del dia 30/04 amb relació a totes aquestes disfuncions?

Sobretot volem conèixer la situació actual pel que fa a les mancances i disfuncions evidents, valorar els primers dies de funcionament del servei i conèixer de primera mà les dificultats que han sorgit per tal de millorar l’eficàcia i eficiència del servei.  Des de l’Ajuntament estem esmerçant molts esforços per assolir l’objectiu d’arribar als nivells que Europa ens exigeix, però no tant perquè Europa ho exigeixi sinó per reduir la brossa en general i la generació dels plàstics, que ara mateix ens tenen atrapats. També apressarem Acciona perquè finalitzi, a poder ser aquesta mateixa setmana, la instal·lació dels nous contenidors i que això ens permeti adoptar multiplicar per dos la freqüència de recollida.

-Hi ha alguna data pensada per tancar els nous contenidors? 

No és posarà data fins que tinguem la certesa i el compromís que el servei de recollida està a punt, quan tots els nous contenidors estiguin instal·lats i en perfecte estat de funcionament. Estem molt a prop de poder anunciar la data del tancament.  

-Amb relació al col·lectiu de veïns que han fet constar la seva oposició als nous contenidors per mitjà d’una instància acompanyada de 1.000 firmes i també amb la convocatòria d’una manifestació: l’Ajuntament té previst donar resposta formal als seus requeriments? S’hi ha establert algun tipus de contacte?

Com que la instància que s’ha presentat conté dades privades l’hem enviada a l’Agència Catalana de Protecció de Dades perquè en faci la validació i que ens indiqui si la recollida de signatures compleix amb tots els requisits. Fins que l’agència no en faci l’informe que li hem requerit no ens podem fer responsables de les dades que hi figuren. Quan tinguem el consentiment donarem la resposta a les preguntes, tot i que moltes d’elles ja estan al portal rebonica.pdm.cat. Pel que fa a contactes, de moment no n’hi hagut, però si l’Agència de Protecció ens ho permet podem establir contacte amb les dues persones que signen la instància (com a responsables dels fulls signats). Ara bé, sempre estic disposat a trobar-me amb qui sigui per tal d’establir contacte i treballar conjuntament per la resolució dels dubtes que hi pugui haver; ja ho estic fent a les xarxes i amb tothom qui m’ho demana. 

Etiquetes:

brossa | Pep Ripollès

Més notícies

Cultura