Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

19 d'octubre de 2023

Medi Ambient

Medi Ambient

El ple ratifica la ‘revolució’ de la recollida de brossa i la majoria de grups alerten que caldrà un gran esforç didàctic

Joaquim Aguilar
Un dels contenidors intel·ligents que arribaran l'any vinent a Premià de Mar, que exhibiran l'eslògan 'Premià Rebonica' (foto: IG de Rafa Navarro)

El ple municipal d’octubre va donar ahir carta de naturalesa a la nova ordenança de brossa i neteja viària i a la nova taxa associada, un model de funcionament radicalment nou i un tribut que es cobrarà a partir d’una equació complexa, tant és així que en el debat polític entre els grups gairebé en tots els casos es va assenyalar la necessitat d’un gran esforç comunicatiu perquè la ciutadania faci el canvi d’hàbits que demana el nou sistema i, paral·lelament, pugui entendre la lògica que s’aplicarà en la nova taxa.

En virtut d’aquesta voluntat, el govern va anunciar una campanya informativa en dos fronts: dirigida als comerços (que comença avui dijous) i una altra dirigida als ciutadans que inclourà fins i tot visites a domicili de manera periòdica, com va avançar el regidor de medi ambient Pep Ripollès:

A l’espera que l’Ajuntament ofereixi la informació detallada sobre el nou model i la nova taxa, ahir la regidora d’hisenda Marta Ariño va fer una primera explicació: la taxa tindrà una part fixa i una de variable. La part fixa, segons va dir, és molt semblant a la taxa actual (que estableix un gravamen en funció del tipus d’immoble), i la part variable es fixa en el volum de ‘lliuraments’ que facin els veïns (és a dir, de dipòsits de brossa en els contenidors intel·ligents, que seran comptabilitzats electrònicament) de les fraccions de cartró i orgànica per una banda (que suposaran bonificació) i d’envasos i rebuig per l’altra (que suposaran penalització). El vidre no tindrà un tractament específic i computarà amb la part bàsica. Amb aquesta equació i a partir dels barems que s’han fixat, va fer notar Ariño, pot passar que a alguns veïns se li retornin diners de la part fixa de la taxa. L’escoltem:

Tant la nova ordenança com la nova taxa van rebre el vot favorable de tots els grups llevat d’En Comú Podem, que es va abstenir manifestant dubtes sobre el sistema adoptat. I com diem la majoria d’ells van advertir que el repte és ambiciós i que demana un esforç didàctic que encara no s’ha fet. Escoltem la cap del grup socialista Luz Cánovas:

Des de Crida Premianenca van afegir a aquest un altre advertiment: segons van dir, l’estimació que s’ha fet indica que el cobrament d’aquesta taxa suposarà un ingrés al cap de l’any d’uns 2’5 milions d’euros, mentre que el servei suposa un cost de 3’5 milions anuals, una diferència que obligarà l’Ajuntament, segons aquest grup, a fer equilibris pressupostaris importants. 

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura