Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

4 de maig de 2020

Economia

Economia

El ple municipal aprova el nou PEF però l’oposició en bloc critica la gestió econòmica del govern i exigeix mesures correctores

Joaquim Aguilar

El ple municipal va aprovar dijous el Pla Econòmic Financer (PEF), el 2n consecutiu que ha d’adoptar l’Ajuntament després d’haver incomplert per segon cop la Regla de la Despesa i que s’allargarà dos exercicis amb un seguit de restriccions financeres. Tots els grups de l’oposició van criticar la gestió econòmica del govern però finalment el punt va prosperar perquè grups com ERC (que es va abstenir) i PSC i CS (que hi van votar a favor) van considerar que “per responsabilitat” i per no provocar “mals majors” calia donar-li curs. Crida i PECP hi van votar en contra per considerar que el govern no estava assumint la responsabilitat de la seva gestió i que el pla s’havia de retirar de l’ordre del dia fins que no s’acompanyés d’un nou pressupost adaptat, d’una banda, a les restriccions pròpies del PEF i, de l’altra, a l’actual situació d’emergència. L’oposició en ple va exigir al govern, això sí, que en el futur s’apliquin totes les mesures correctores a fi que les desviacions que van portar a incomplir la Regla de la Despesa no es torni a produir. L’alcalde Miquel Àngel Méndez va acceptar la seva “culpabilitat”  (en paraules seves) però va recordar que les inversions que van desembocar en aquesta situació havien estat aprovades pel ple, i va afirmar que en tots els casos havien servit per millorar el poble. Escoltem per aquest ordre Rafa Fernández de PECP, David Gutiérrez del PSC i l’alcalde Méndez:

També va dir que malgrat haver incomplert la Regla de la Despesa, “la situació econòmica és immillorable”, i va assenyalar diversos indicadors positius com l’estalvi net, el romanent o el deute viu, i també va dir que si finalment l’Estat suprimeix o flexibilitza la Regla de la Despesa es podran fer inversions de més de 4 milions d’euros, un argument aquest que l’oposició va qualificar “d’especulació”.

D’altra banda la crisi sanitària i econòmica provocada pel Coronavirus va planar per gairebé tots els punts tractats al ple: no només en el capítol econòmic, per considerar tots els grups que qualsevol mesura econòmica que s’adopti els pròxims temps ha de ser capaç de fer front a les noves necessitats socials, sinó també a la part no resolutiva, ja que es van debatre i aprovar mocions relatives a l’àmbit sanitari i residencial (per la millora de l’atenció primària i per un nou model de gestió dels centres residencials, o per la recuperació de l’ambulància del SEM que fins fa poc operava des de la residència de ca n’Amell) i també relacionades amb l’àmbit educatiu (per la creació de programes de lleure d’estiu capaços de donar resposta a l’etapa de confinament de nens i adolescents). No va prosperar, per contra, la de PECP que demanava adoptar mesures extraordinàries de regularització de persones migrades davant la vulnerabilitat que la seva situació administrativa pot comportar. Als precs i preguntes també hi va haver referències a qüestions com la situació de Ca n’Amell o la feina dels educadors de carrer durant el confinament. Va ser un ple llarg, de 5 hores, i novament per mitjà de videoconferència, i novament amb algunes incidències tècniques, com la que va impedir a la interventora participar-hi des de l’inici i que va obligar a capgirar l’ordre dels punts i a començar per les mocions. 

Podeu escoltar la sessió plenària al canal d’àudios de Ràdio Premià de Mar.

Més notícies

Cultura