Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

2 de març de 2023

Economia

Economia

El ple aprova el Pressupost de la ‘responsabilitat’ sense vots en contra però amb demandes d’una millor planificació econòmica

Joaquim Aguilar
Foto d'arxiu d'un ple municipal

‘Responsabilitat’ va ser la paraula que va presidir ahir el ple extraordinari que va servir per aprovar el Pressupost 2023: la ‘responsabilitat’ que demanava el govern per donar curs a un Pressupost ‘responsable’, i la ‘responsabilitat’ que van esgrimir els grups de l’oposició per votar-hi a favor o per abstenir-se, perquè no hi va haver cap vot en contra. Un dels Pressupostos més complicats d’elaborar, segons va remarcar el govern, arran dels imprevistos que s’han produït en matèria d’ingressos i despeses; un Pressupost que s’ha hagut d’esperar a tenir executat el Pressupost anterior per poder-se ajudar del romanent; i un pressupost que, també segons ha insistit el govern, no només permetrà afrontar inversions com la construcció de la Mar Nova, la 2a escola bressol o el nou contracte de la neteja sinó que també ha de ser un full de ruta econòmic assumible per qualsevol govern que resulti de les eleccions del maig. 

A l’oposició, d’entrada, la complicitat novament de Ciutadans, que ja ahir al matí anunciava el seu suport al document i exposava quines aportacions ‘taronges’ s’hi han incorporat. Però la notícia va ser sobretot l’abstenció de la resta de grups, alguns dels quals havien votat tradicionalment en contra. Ho van fer adduint -ja ho hem dit- responsabilitat, però també van ser diversos els portaveus que van reconèixer la disposició del govern a negociar i a rebre aportacions. Amb tot, però, tots els grups de l’oposició van llançar missatges d’alerta al govern (a aquest i als que vinguin): cal tenir unes finances preparades per enfrontar-se als imprevistos. Val a dir que ahir, abans del punt en què es portava a aprovació el Pressupost 2023 es va aprovar una modificació del Pressupost actual justament per poder fer ús de 3’12 milions del romanent que serviran per parar el cop dels imprevistos.

Escoltem algunes de les intervencions i comencem pel govern: per aquest ordre parlen la regidora d’hisenda, Marta Ariño, el 1r tinent d’alcalde David Gutiérrez (que afirma que malgrat totes les estretors, el document que s’aprova dóna resposta a les necessitats del municipi) i l’alcalde Rafa Navarro, que tancava el debat expressant amb solemnitat la seva satisfacció:

I ara escoltem des de l’oposició els advertiments que feien els regidors d’ECP, Elena Martín; de Ciutadans, Josep Maria Cano; de Crida, Marta Solà; i d’ERC, Xavier Gatius:

Si el debat sobre el Pressupost va ser un dels més plàcids que es recorden, el debat posterior per a l’aprovació de la plantilla i la relació de llocs de treball va ser una mica més agre: aquí ECP i Crida hi van votar en contra i, juntament amb ERC, van fer notar l’informe en contra dels sindicats i van criticar en general la gestió del govern en aquest àmbit. L’alcalde i la regidora de PGT es van defensar assegurant que les negociacions i els acords amb els sindicats són constants i Navarro va qualificar de “vergonyós” l’informe dels sindicats per considerar que s’hi feien desqualificacions d’alguns treballadors i per entendre que tenia un biaix electoralista. 

Més notícies

Cultura