Categories
Comarca
El passeig marítim premianenc estava el setembre passat entre els passejos catalans més amenaçats pel canvi climàtic segons un estudi de la UPC
La setmana passada es va presentar un estudi fet de la Universitat Politècnica de Catalunya sobre la vulnerabilitat de la costa catalana al canvi climàtic que, entre altres coses, situa el litoral maresmenc i més específicament el passeig de Premià de Mar entre els sectors que presenten més risc a mig termini a causa del canvi climàtic, i per tant, entre els que demanen actuacions més urgents. Val a dir que l’informe té data, però, de setembre de 2023, és a dir, abans que es fessin les obres d’estabilització que està duent a terme actualment el MInisteri per la Transició Ecològica al litoral premianenc.
L’estudi es fixa en els ports, les platges i els passejos catalans, i infereix que el 30% dels passejos analitzats necessiten actuacions d’urgència per resistir els efectes del canvi climàtic. En concret, pel que fa als passejos, l’estudi classifica els 31 passejos avaluats en 3 grups segons els factors de risc, principalment de soscavament o d’ultrapassament. Un primer grup de 10 passeigs marítims presenten riscos mitjans a llarg termini; un segon grup, també de 10 passeigs, presenten riscos alts a llarg termini i el tercer grup, de més risc, el formen 11 passeigs marítims que presenten riscos alts a mitjà termini i molt alts a llarg termini. I és en aquest grup on trobem el passeig de Premià de Mar, en segona posició darrere del passeig de Vilassar de Mar i davants de passejos com el del Masnou, Montgat, o Sitges. Les actuacions que es recomanen són múltiples i s’hi assenyalen entre altres el reforç d’estructures o la creació de noves estructures o també canvis de paviment i drenatges. Un dels investigadors, Xavi Gironella, apuntava a Tv3 l’opció de prescindir d’estructures en alguns casos, i des del Departament d’Acció Climàtica la directora general Mireia Boya assegurava que la planificació que es faci incorporarà totes aquestes recomanacions:
Pel que fa a les platges, l’estudi adverteix que entre un 20% i un 25% necessiten intervencions urgents per compensar els efectes de la pujada del mar i els fenòmens meteorològics extrems. L’estudi l’ha dut a terme concretament el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners en col·laboració amb el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, el Servei Meteorològic de Catalunya, Ports de la Generalitat i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
Etiquetes:Litoral
Notícies relacionades