Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

17 de febrer de 2010

Política

Política

El Govern passa a aprovació aquest vespre el pressupost del 2010 que arriba als 22.900.000 €

Joaquim Aguilar
El Ple de l’Ajuntament de Premià de Mar passarà quest vespre a aprovació el pressupost municipal del 2010. El pressupost, que arriba als 22.900.000 €, s’ha vist reduït en prop de 2 milions respecte el del 2009, especialment per la retallada que arriba de l’Estat. L’Ajuntament aplicarà aquestes retallades sobretot en les àrees de Cultura, Festes i Promoció Econòmica, però reforçarà les vinculades amb els Serveis Socials. Els grups de l’oposició han apuntat algunes crítiques a la proposta del pressupost però no desvetllaran el seu vot fins sentir les explicacions de l’Equip de Govern.

El Ple de l’Ajuntament de Premià de Mar passarà quest vespre a aprovació el pressupost municipal del 2010. El pressupost, que arriba als 22.900.000 €, s’ha vist reduït en prop de 2 milions respecte el del 2009, especialment per la retallada que arriba de l’Estat. L’Ajuntament aplicarà aquestes retallades sobretot en les àrees de Cultura, Festes i Promoció Econòmica, però reforçarà les vinculades amb els Serveis Socials. Els grups de l’oposició han apuntat algunes crítiques a la proposta del pressupost però no desvetllaran el seu vot fins sentir les explicacions de l’Equip de Govern.

L’Equip de Govern va adduir ja en el seu moment raons de complexitat tècnica i de negociacions amb els partits de l’Oposició per endarrerir la presentació al Ple del Pressupost Municipal del 2010. El cas és que amb un mes i mig de retard respecte al que s’havia previst inicialment, el pressupost es passa a aprovació aquest vespre en el decurs del Ple ordinari de febrer.

Posem-nos en situació pel que fa al pressupost i ho fem, d’entrada, recuperant algunes de les explicacions que ha donat a ‘Premià Notícies’ el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament, Miquel Àngel Méndez. D’entrada posem nom a les dades. El pressupost municipal del 2010 arriba als 22 milions 900.000 €, una xifra que reflecteix el descens important que hi ha al capítol d’ingressos, especialment arran de la retallada que ha fet l’Estat com a conseqüència de la situació de crisi econòmica.

La retallada de l’aportació de l’Estat en aquest 2010 es xifra en 1 milió 800.000 € respecte a l’any 2009, una circumstància que ha marcat la construcció de l’estructura del pressupost, les seves negociacions i l’endarreriment en la seva posada a aprovació. La retallada de l’Estat es tradueix automàticament en retalls a les partides pressupostàries de la ciutat. Aquests s’aprecien especialment en les àrees de Cultura, Festes i Promoció Econòmica i en el capítol de personal de l’Ajuntament, fins allà on s’ha pogut.

Malgrat aquestes retallades, en aquest 2010 el pressupost de Premià de Mar presenta un capítol d’inversions que, tot i no ser comparable al del 2009, permetrà fer actuacions destacables. En total són 4 milions i mig d’Euros per inversions dels qual 2 són d’aportació municipal i la resta del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. Les inversions més importants del 2010 en matèria d’obres es faran al Casc Antic i al Torrent Malet.

Aquest informatiu ha buscat els líders dels partits de l’oposició per conèixer les seves primeres impressions sobre el Pressupost 2010 abans del debat d’aquest vespre.

Comencem pel portaveu del grup municipal del PP, Patrick Cruz. Cruz ja ha avançat que esperarà a escoltar les explicacions de l’Equip de Govern abans de manifestar el sentit del seu vot. Tot i això el portaveu popular ha dit que calen canvis als Governs de Madrid, Barcelona i Premià de Mar.

El portaveu de la Coalició d’Esquerres, Alfons Barreras, ha apuntat desacords tant en el capítol d’ingressos com en el de despeses.

Des del grup municipal del PSC, el seu portaveu Tomàs Esteban ha parlat d’un pressupost molt condicionat. Esteban ha criticat que no s’aprofités la situació per fer un canvi en l’estructura del pressupost, cosa que considera necessària des de fa anys. D’altra banda, el portaveu socialista considera que els diners arribats des del Fons Estatal permetrà fer actuacions a la ciutat.

Com heu pogut sentir, cap grup de l’oposició ha volgut avançar el seu sentit del vot respecte al pressupost del 2010 abans del debat d’aquest vespre.

Més notícies

Cultura