Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

6 d'abril de 2022

Comarca

Comarca

El daltabaix organitzatiu de la COVID encara es deixa notar a l’Hospital de Mataró pel que fa sobretot a proves i consultes ordinàries

Joaquim Aguilar
Sales d'espera a l'Hospital de Mataró

Els desajustaments organitzatius provocats per la pandèmia encara es fan notar molt a l’Hospital de Mataró, sobretot amb forma de llistes d’espera. Ahir El Capgròs se’n feia ressò a partir d’una conversa amb el gerent el Consorci Sanitari del Maresme, Ramon Cunillera, que tot i que assenyala que en molts casos els últims mesos s’ha anat reconduint la situació, encara hi ha àmbits on no s’han pogut posar al dia, i per això el pla estratègic amb què es treballa actualment hi posa la banya de manera específica. Segons Cunillera, les proves i consultes de casos greus i urgents es prioritzen i sí que estan complint els terminis, però pel que fa a les proves i consultes ordinàries encara es produeix una espera excessiva. 

L’origen d’aquesta situació el trobem en els 4 mesos més crítics de la pandèmia l’any 2020, quan tota l’activitat hospitalària que no estigués vinculada a la Covid es va haver d’aturar completament. Un dels efectes més greus, admet Cunillera, és la caiguda del diagnòstic de patologies greus: la interrupció de l’activitat assistencial durant els primers mesos de la pandèmia va impedir en molts casos detectar patologies que en circumstàncies normals s’haurien pogut detectar. L’article fa notar, amb relació a aquest fenomen, que en el conjunt de Catalunya Catsalut calculava el mes de setembre passat que s’havien diagnosticat un 21% menys de casos de càncer. 

Pel que fa a les llistes d’espera per a l’activitat quirúrgica, des del Consorci asseguren que la situació és força més positiva, i que les cirurgies urgents per a patologies greus s’estan fent amb tota normalitat. El pla estratègic 2025 preveu fer front a aquests i altres reptes assistencials de Mataró i del Maresme Central amb la creació d’un nou hospital de dia, dins de les actuals instal·lacions de l’Hospital de Mataró, destinat a pacients oncològics i hematològics.

Més notícies

Cultura