Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

28 de juliol de 2022

General

General

El CRAM detecta una presència “preocupant” de microplàstics a la Zona d’Especial Conservació del Maresme, davant la costa de Mataró

Joaquim Aguilar

Un estudi de la Fundació Cram fet durant els anys 2021 i 2022 a la Zona d’Especial Conservació del Maresme (davant les costes de Mataró i Sant Andreu de Llavaneres) ha determinat que, segons afirma la mateixa entitat, que en aquest espai s’hi produeix una “preocupant” presència de microplàstics. 

L’estudi, que s’ha fet amb la col·laboració de Freshly Cosmetics, perseguia sobretot estudiar la presència de població planctònica i l’estat de contaminació de la zona per abordar aquesta problemàtica i arribar a constatar si la ZEC del Maresme necessitaria un grau de protecció més elevat. Quant a la població planctònica s’ha pogut observar que és elevada i que existeixen afloraments de nutrients que alimenten aquestes poblacions, creant així una gran varietat d’ecosistemes i diversitat. Al mateix temps, però, aquesta població presenta com diem una gran presència de microplàstics, de manera que s’incorporen a la xarxa tròfica. La contaminació per plàstics, diue el CRAM, és una de les principals amenaces que pateixen els nostres mars i oceans, i produeixen un gran impacte a la biodiversitat marina. A més els microplàstics són bioacumulables, és a dir, una vegada entren a la cadena tròfica es va acumulant nivell a nivell.

El Cram recorda que la ZEC del Maresme és un espai marí amb un alt interès de conservació perquè acull una important praderia de posidònia, fanerògama marina que genera els ecosistemes marins més importants de la Mediterrània. 

Més notícies

Cultura