Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

29 de març de 2023

Comarca

Comarca

El Consorci Sanitari convida la ciutadania a participar del seu programa de detecció precoç del càncer colorectal amb ocasió del Dia Mundial d’aquesta malaltia

Joaquim Aguilar
Passadís de l'Hospital de Mataró

Amb motiu de la commemoració aquest divendres 31 de març del Dia Mundial del Càncer de Colon i Recte, el Consorci Sanitari del Maresme ha recordat a la població del Maresme l’oportunitat de participar del programa de detecció precoç d’aquesta malaltia, un programa del qual han participat fins a 33.600 maresmencs els últims dos anys. Es tracta d’un protocol per mitjà del qual es convida per carta a la població d’entre 50 i 69 anys a fer-se una prova a casa seva i, com explica la la digestòloga de l’Hospital de Mataró i coordinadora del programa, Bàrbara Gómez, retornar la mostra a la farmàcia. Gómez remarca la importància d’una detecció precoç a l’hora d’aturar l’avanç de la malaltia:

Entre el 2021 i 2022 es va convidar a fer aquesta prova a 80.189 maresmencs, dels quals, com diem, van prendre part del programa un total de 33.600 (un 42%). També durant aquest temps es  van practicar a l’Hospital de Mataró un total de 767 colonoscòpies derivades del programa de cribatge, i es van diagnosticar 23 casos de càncer que es van poder tractar de forma precoç. El Consorci recorda que el càncer de colon i recte és el més freqüent a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any, i que es pot desenvolupar durant mesos sense produir cap molèstia.

Més notícies

Cultura