Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

15 de juny de 2023

Comarca

Comarca

El CAP Maresme activa un programa pioner obert a la població per detectar problemes d’equilibri i risc de caigudes en persones grans

Joaquim Aguilar
Participant a l'estudi en el moment de la realització de la posturografia (foto: Metropolitana Nord)

El CAP El Maresme de Mataró ha posat en marxa un nou programa d’atenció encaminat a detectar de forma precoç el risc de caigudes en persones d’entre 68 i 71 anys. Es tracta d’un projecte pioner a l’estat espanyol que duu per nom EPIBAS i està impulsat per l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS i l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol).

En concret es vol analitzar el procés d’envelliment del sistema de l’equilibri i també s’intenten localitzar altres marcadors biològics d’aquest procés, i per fer-ho les persones participants prenen part d’unes proves en aquest CAP de Mataró (al camí del Mig). Se’ls convoca 3 vegades: d’entrada se’ls fan uns qüestionaris, proves i testos clínics per avaluar la seva condició física, autonomia i estil de vida. Les altres dues visites són de seguiment sis i divuit mesos després; l’equip investigador analitza l’evolució de les persones que, inicialment, presentaven un trastorn en l’equilibri i si es registra algun canvi al respecte.  Quan s’identifica algun risc de patir caigudes, la persona rep unes taules d’exercicis adaptats a les seves possibilitats per fer a casa i poder millorar aquella condició física que pot provocar la caiguda. Pel que fa a les persones que no mostraven aquest trastorn, aquest seguiment permet establir si es manté la situació o bé si ha aparegut algun risc. A banda de les l’equip investigador fa trucades cada dos mesos.

Les persones interessades a formar part de l’estudi i comptar amb una valoració personalitzada poden contactar amb la Unitat de Suport a la Recerca de l’Atenció Primària Metropolitana Nord per via telefònica, sms, WhatsApp o correu electrònic.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura