Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

25 de maig de 2023

Eleccions municipals 2023

Eleccions municipals 2023

Debat polit on manen la seguretat, l’habitatge i l’urbanisme i que deixa el tauler obert en matèria de pactes

Joaquim Aguilar
Els candidats, presentat i moderat per Francesc Triola i Marc Rodríguez, es van disposar en semicercle a l'escenari

Debat electoral ahir a l’Amistat de to cordial, amb poca discussió, gens de crispació i, de fet, amb poc debat. Novament -com passa en tants debats electorals- la mateixa mecànica que serveix per garantir l’equitat en les intervencions i el fet que s’hagués de repartir el temps total de l’acte entre 8 candidats va fer molt difícil l’intercanvi d’arguments, i en la majoria dels casos els intervinents van invertir les seves píndoles de temps en l’exposició d’idees i intencions i no tant en les rèpliques. Fent el còmput global, els àmbits més aludits al llarg dels quatre blocs temàtics en què es dividia l’acte van ser la seguretat, l’habitatge i l’urbanisme (i en aquest últim cas van tenir un pes específic qüestions com el futur de MTG i transmesa, la pacificació de carrers o els equipaments), però també hi va haver temps per la neteja, el repte climàtic, l’educació o l’atenció social. 

A l’hora d’esgrimir voluntats programàtiques, la seguretat va ser com dèiem un dels primers arguments per part de candidats com Rafa Navarro (Estimem Premià), Luz Cánovas (PSC) o Josep Maria Cano (Cs). Els escoltem a tots 3 i també al candidat del PP Joaquín Briones, que va ser un dels intervinents de perfil més baix:

En el bloc de balanç de mandat aquests tres partits van ser, previsiblement, els que van posar més bona nota a l’obra de govern, i l’actual alcalde va fer notar que el pròxim govern es trobarà no només una bona salut econòmica sinó també un bon grapat de projectes importants ja embastats. Per la banda de més a l’esquerra es va posar més l’accent en qüestions socials o en habitatge i l’urbanisme, i els candidats Elena Martín (ECP), Marta Solà (Crida) i Pep Ripollès (ERC) van coincidir en la necessitat i la urgència d’un canvi profund per revertir el llegat la sociovergència:

La nota extemporània la va posar el candidat de Valents, Rafael de la Sotilla: clarament desubicat, va parlar d’un Pressupost Municipal de 21 milions d’euros (més de 13 milions per sota de l’import real) i va referir-se diverses vegades a la carretera Nacional com la Nacional 3. 

Finalment en l’apartat dedicat als pactes només una candidata, la Marta Solà, va concretar amb nom i cognoms les línies vermelles de Crida: la dreta espanyolista, va dir, Junts i el PSC (cosa que, per cert, impediria l’acord d’esquerres que es va estar a punt d’assolir fa quatre anys). Rafa Navarro i Luz Cánovas van afirmar que estan disposats a parlar amb tothom i la resta van acudir a fórmules ambigües per exhibir múscul ideològic però sense tancar-se massa portes, que no se sap mai. 

El debat va omplir la sala gran de l’Espai l’Amistat, on fins i tot alguns assistents van haver de seure a les escales. Al canal de Youtube de Premià Mèdia, que oferia en directe l’acte, es va registrar un promig de 75 espectadors però s’hi van acumular fins a 272 visionats.

Mira el debat íntegre:

YouTube player

Més notícies

Cultura