Categories
Política
Crònica del ple municipal del mes de setembre
Descarrega’t la crònica del Ple
Descarrega’t el Ple. 1ª Part
Descarrega’t el ple. 2ª Part
Descarrega’t el ple. 3ª Part
Comencem per l’economia. El regidor d’Hisenda, Miquel Àngel Méndez, va exposar els elements de l’execució pressupostària del segon trimestre de l’any, dades que donen una idea de la manera com les diferents regidories van gestionant les seves partides. Méndez va repassar els àmbits tant pel que fa a ingressos com a despeses. En les seves conclusions, el regidor va destacar una millora en els terminis de pagament als proveïdors respecte al primer trimestre de l’any –uns pagaments que va situar en 14,42 dies de mitjana-, i una previsió de tancament de l’any amb resultats pressupostaris positius.
Les intervencions dels grups de l’oposició, però, van destil·lar algunes preocupacions. Així, des de la Coalició d’Esquerres, l’Alfons Barreras va alertar dels retards en les aportacions per part de la Generalitat, uns retards que, va dir, podrien posar en perill el funcionament d’equipaments com l’Escola Bressol. Sobre aquesta qüestió, Miquel Àngel Méndez va tranquil·litzar Barreras en el sentit que l’Escola Bressol queda protegida pel PUOSC social de la Generalitat.
Joan Ribet, des de Crida Premianenca, va fer un repàs força crític de les despeses que fins el moment han efectuat regidories com Joventut, Promoció Econòmica o Obres Públiques, considerant que a aquestes alçades de l’any, el nivell de despesa, i per tant d’acció, hauria d’haver estat superior. Parlant dels Serveis Socials, però, Ribet va destacar el canvi de tendència, amb augment de la despesa, en la partida d’ajuda a les famílies, una de les partides que més critiques ha rebut tant des de Crida com des de la Coalició d’Esquerres en el que portem de mandat. La regidora de Serveis Socials, Anna Maria Medina, va contestar dient que si s’havia pujat la despesa era perquè s’havien incrementat les necessitats. Medina va explicar que el Reglament d’Ajuts Econòmics actua com a eina dels professionals de l’àrea a l’hora d’atendre les sol·licituds dels usuaris.
Tornem a l’oposició. El portaveu del Partit Popular, Patrick Cruz, també es va mostrar neguitós pel retard en els pagaments de la Generalitat, però va centrar la seva crítica en l’àrea de Promoció Econòmica, que només ha gastat el 25% del pressupost en aspectes com l’emprenedoria. Una intervenció que va merèixer una resposta contundent per part del regidor de Promoció Econòmica Iban Díaz: si l’àrea no pot invertir més en creació de llocs de treball és perquè el govern de l’Estat, del PP, no li ho permet.
També el tinent d’alcalde de Territori, Antoni Subirà, va fer un repàs a les obres pendents per part de la seva àrea. Sobre el Palmar va dir que se seguia buscant una aparcament alternatiu, i sobre la il·luminació del passeig marítim, va explicar els entrebancs que els posa el Ministeri. A banda d’això hi ha paquets d’obres ja licitades, i d’altres en procés de licitació.
L’Equip de Govern donava compta de l’execució del pressupost del segon trimestre de l’any, per la qual cosa el punt no s’havia de votar. Tampoc no es votava un punt de nom misteriós com era l’informe d’Intervenció en relació a resolucions adoptades per l’Alcalde contràries a les objeccions de la Intervenció municipal. Es tracta, com va explicar Miquel Àngel Méndez, d’una casuística nova, va dir, que obliga a explicar al ple accions en matèria de contractacions que, fins el moment, passaven per la informació oficial. Aquest casos s’haurien aplicat en cas de necessitats socials o per premura en el temps.
L’altre gran tema del ple de setembre va ser l’aprovació de l’acord de matèries comunes pels treballadors públics, el nou conveni que regula les seves condicions de treball. Hi havia satisfacció en aquest sentit, ja que l’acord s’havia assolit després de dos anys de negociacions que de vegades han estat força complicades, com va manifestar en el seu torn de paraula l’Anna Franquesa, com a representant del Comitè Unitari de Treballadors. Des de l’equip de govern, la regidora de Recursos Humans, Anna Maria Medina, va dir que el conveni protegeix els drets dels treballadors al temps que assegura la qualitat del servei als ciutadans. L’acord es va aprovar per assentiment, fet que va motivar els aplaudiments dels treballadors municipals presents, però també dels regidors.
No s’acabava aquí el ple de setembre. L’equip de Govern passava a aprovació les festes locals de l’any 2015 i, atenció, perquè aquí hi ha una novetat important. A banda del 10 de juliol, diada de sant Cristòfol, l’altra festa local serà el dilluns 16 de febrer, coincidint amb la Festa Major d’Hivern. El regidor de Promoció Econòmica, Iban Díaz, va explicar que feia la proposta per facilitar la conciliació familiar dels premianencs i per afavorir la participació en els actes de la Festa Major Petita. El fet que Barcelona, ciutat on treballen bona part dels premianencs, no consideri l’any vinent el 25 de maig, dia de segona Pasqua, com a festa local ha facilitat aquest acord que es va prendre per assentiment.
A banda dels punts que presentava a aprovació l’Equip de Govern, CiU, PSC i PP inicialment, amb l’afegit posterior de Crida Premianenca i Coalició d’Esquerres, presentaven una moció en reconeixement al centenari de la Mancomunitat de Catalunya. La moció es va aprovar per assentiment, tot i un intercanvi d’opinions divergents sobre la figura d’Enric Prat de la Riba i la seva visió de la relació entre Catalunya i Espanya entre el portaveu popular, Patrick Cruz i altres membres del ple.
Crida Premianenca presentava també un prec i dues preguntes. En el prec es demanava que les zones blaves i verdes siguin gratuïtes durant la Festa major i el mes d’agost, quan baixa l’activitat comercial. Iban Díaz va recollir la proposta i va dir que s’estudiarà. Les preguntes demanaven sobre la contractació d’un tècnic a Ràdio Premià de Mar – la regidora de Comunicació Olga Safont va dir que es tractaria el tema en el consell de Primilia Serveis – i sobre l’arribada de Varadero Barcelona al port de la ciutat. En aquest sentit, Antoni Subirà va explicar que s’estava a l’espera de la resposta d’Urbanisme per donar la llicència de funcionament.
Dilluns vinent hi ha un altre ple, aquest extraordinari, per votar una moció de suport de l’Ajuntament a la convocatòria de la Consulta sobre el Futur Polític de Catalunya del 9 de Novembre. El ple començarà a les 8 del vespre.
Etiquetes:Ple
Notícies relacionades