Categories
Política
Concentració de suport a la consulta ahir a la plaça de l’Ajuntament
Crònica de la concentració pel debat al Congrés sobre la consulta
Descarrega’t la crònica
Com bé sabeu, de fet avui els mitjans de comunicació en van plens, ahir el Congrés dels Diputats va debatre, i va rebutjar, la sol·licitud aprovada pel Parlament de Catalunya que l’Estat cedís a Catalunya la competència per a celebrar la consulta sobre el futur polític del país el proper 9 de novembre. Es tractava d’una de les fórmules per poder celebrar la consulta dins de la legalitat que contempla la Constitució. No obstant això, i com ja es preveia, la demanda va ser amplament rebutjada en una sessió que, com a mínim, va servir per exposar els motius d’uns i altres en seu parlamentària.
Com us explicàvem ahir, la previsió d’aquest resultat negatiu havia portat a les secció locals de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural a convocar una concentració per donar suport al procés de la consulta a la plaça de l’Ajuntament a les 8 del vespre, l’hora en què se suposava que hauria acabat el debat. La sessió, però encara es va allargar un parell d’hores més, per la qual cosa la concentració va tenir lloc quan encara es feien intervencions i abans de la votació. Prop de 200 persones, veïns, membres de moviments socials i de partits polítics van atendre la crida i es van citar a la plaça de l’Ajuntament.
Premià Notícies va parlar amb alguns dels representants, començant pels convocants. El coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana, Ramon Messeguer, va explicar que, tot i que s’esperava el resultat, la compareixença al Congrés s’havia de fer. Per la seva part, el president d’Òmnium Cultural, Lluis Rigalt, valorava les intervencions dels diputats catalans i s’oferia a seguir col·laborant en el procés amb els ajuntaments. Des de la vessant política, l’Àngel Pagès, en nom del Procés Constituent, lligava el procés a les qüestions socials i defensava la consulta. El ja candidat d’ERC a les municipals de 2015, Josep Maria Molins, felicitava els diputats catalans i animava el Govern a seguir amb el full de ruta. De l’oposició de Premià de Mar només hi havia membres de Crida Premianenca. El seu portaveu, Joan Ribet, també membre de la CUP, recordava que ha havien dit que a Madrid no s’hi havia d’anar a demanar res. Des de l’equip de govern, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Miquel Àngel Méndez, destacava que les persones estan per sobre de les lleis i que, per tant, aquestes s’havien de poder canviar. I per la seva part, l’alcalde Miquel Buch recordava que el següent pas és l’aprovació de la llei de Consultes al Parlament que ha de permetre votar el 9 de novembre.
El fet que les intervencions al Congrés encara continuaven i que això endarreria la votació de la proposta, es va donar la concentració per acabada. Abans, però, Ramon Messeguer, en nom de l’ANC, va prendre la paraula per considerar que el debat al Congrés era un pas important per a explicar el que es vol a Catalunya, tot i que, va dir, a Madrid no havien entès res. Messeguer va dir que, no obstant això, el camí havia de seguir i es va mostrar convençut que el 9 de novembre se celebrarà la consulta.
Finalment, el Congrés va rebutjar la petició del Parlament de demanar el traspàs de la competència per convocar referèndums per 47 vots a favor, 299 en contra i 1 abstenció, la del diputat de Coalición Canaria.