Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

2 de maig de 2022

Successos

Successos

Cau una banda de lladres digitals amb víctimes a tot l’Estat i que operava des de Premià de Mar i Badalona

Joaquim Aguilar

Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Premià de Mar han detingut dues persones (un d’ells a Premià de Mar) a qui fan responsables d’estafes bancàries a través del mètode del phishing o de l’smishing però també de falsificació de targetes de crèdit, receptació, robatoris amb força i furts, comesos tant a Catalunya com en d’altres zones de l’Estat Espanyol. 

Tot va començar al nostre municipi, on els Mossos van detectar que un menor d’edat feia compres fraudulentes des d’una botiga. El nano els va explicar que havia de comprar telèfons mòbils amb diverses targetes de crèdit que anaven a nom de persones diferents a canvi de diners, i els telèfons els havia d’entregar a un home que els agents van identificar i que ja tenia antecedents. Després d’això va començar una investigació que va permetre relacionar l’ús fraudulent de targetes falsificades amb una estafa massiva, que per norma general consistia a enviar un sms o un correu en nom d’una empresa de transports o entitat bancària on informaven les víctimes d’un problema amb un enviament d’un paquet, i se’ls demanava que abonessin 1,99€ per solventar-lo. Calia, però, que donessin les seves dades bancàries a través d’una pàgina web, i en aquest moment els estafadors ja podien accedir als comptes i fer compres. Els investigadors van poder corroborar l’existència d’una gran quantitat de compres de material electrònic fetes amb targetes falsificades per un valor de més de 75.000 euros. Les targetes s’introduïen en diversos telèfons mòbils amb els quals feien les transaccions. D’aquesta manera pagaven a través dels TPV contactless dels comerços i l’operació no requeria de la introducció del número PIN. Feien les compres en establiments de Premià de Mar, Mataró, Badalona, Barcelona i Roda de Barà. Les denúncies relacionades amb aquesta estafa es repartien per tot l’Estat, amb casos a Sabadell, Premià de Mar, Albacete, Madrid, Melilla, Sevilla, Eivissa, Marbella i Ciudad Real. Per aquesta raó els investigadors van treballar coordinadament amb la Policia Nacional i amb la Guàrdia Civil.

Arran de la identificació d’un dels presumptes autors i els indicis recollits, el 25 d’abril els investigadors van fer tres entrades i escorcolls a Badalona, Sant Adrià de Besòs i Premià de Mar, i al domicili de Badalona van detenir un dels presumptes autors. Després van detenir el següent a Premià de Mar, i ara es busca un tercer implicat. Als diferents immobles escorcollats la policia va recuperar material valorat en prop de 200.000 euros, entre el qual hi havia telèfons mòbils i ordinadors amb un valor de 164.000 euros. Segons el comunicat de Mossos, amb aquesta investigació s’han resolt 90 fets delictius entre furt, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força a empreses i robatoris amb força a l’interior de vehicles. A més, s’ha desarticulat un dels punts de receptació amb més activitat de l’àrea metropolitana de Barcelona a la ciutat de Badalona. El dispositiu policial també ha permès recuperar 169 telèfons mòbils, 40 ordinadors, tres tauletes i 2.500 euros en efectiu. 

Els dos detinguts tenen 19 i 20 anys: un d’ells es troba intern en un Centre d’Internament per a Estrangers i l’altre va passar a disposició jutjat de guàrdia de Mataró que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura