Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

9 de novembre de 2011

General

General

‘Un pressupost complicat’. Editorial del Premià Notícies. 09 de Novembre del 2011

Joaquim Aguilar

L’elaboració del pressupost per a un ajuntament de la mida del de Premià de Mar no és una tasca fàcil de fer, però quan la situació econòmica és l’actual la redacció d’aquest pressupost passa a convertir-se en una partida de Tetris diabòlica.

L’àrea de Serveis Econòmics de Premià de Mar està aquests dies ficada en campanya per elaborar un pressupost, el del 2012, que ja abans de néixer tothom qualifica de difícil. Difícil en el capítol d’ingressos, quan les ordenances fiscals s’han retocat mínimament i les aportacions de les administracions supramunicipals venen més magres que mai. I difícil pel que fa a les despeses, quan ja d’entrada s’han de retornar a l’Estat 900.000€ que, sembla ser que per error d’algú, van arribar quan no havien d’arribar. Tot i que s’espera que aquests diners es puguin retornar a terminis, ningú no ens privarà  d’haver-nos de despendre de 200.000€ pel capbaix el proper 2012, que no és la xocolata del lloro.

Si, com ens diuen, les partides a preservar són les dels Serveis Socials, els serveis que es prestaran seran analitzats amb lupa. Ja ens va advertir la titular de l’àrea, Anna Maria Medina, que en mirarà que els ajuts que es donin són realment necessaris i amb les quantitats necessàries. Els temps de les subvencions universals ja són història i, per tant, més que mai s’haurà de tenir confiança absoluta en la professionalitat dels treballadors socials de la casa.

Però si els serveis socials mantenen pressupost, vol dir que altres àrees rebran menys diners. Tot apunta a que Cultura, Festes, Joventut o Gent Gran rebran noves retallades a sumar-se a les que ja van rebre en anys anteriors. Plou sobre mullat en aquestes regidories que hauran de fer equilibris i en alguns casos -penso en Festes Majors o en el Premià Jove per exemple-, s’hauran d’abocar al treball del voluntariat.

I encara un altre element per a analitzar: les lloances que des de l’Equip de Govern es llencen a socialistes i populars per les seves aportacions al pressupost, uns elogis que porten implícites crítiques a la resta de l’oposició per no presentar propostes. El Govern de CiU va optar per un mandat arriscat quan es va llençar a governar en solitari sense comptar amb la majoria absoluta. Necessita, doncs, suports puntuals per tirar endavant la seva política, i els pressupostos són la clau de volta de tot plegat. La participació de PSC i PP en l’elaboració dels números del 2012 i l’agraïment públic per part de l’alcalde Buch i del regidor de Serveis Econòmics, Miquel Ángel Méndez, donen a entendre que hi ha les condicions de proximitat necessàries per aprovar el pressupost. Ho anirem veient a mida que ens anem acostant al dia de la votació.

Més notícies

Cultura