Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

31 de maig de 2024

Comarca

Comarca

Una solució innovadora aconsegueix reduir d’un 80% el principal causant de les pudors de la planta de tractament de residus de Mataró

Joaquim Aguilar
Interior de la planta de Mataró (Foto: Marga Cruz, Maresme Circular)

El Consorci de Residus del Maresme ha aconseguit rebaixar d’un 80% la concentració d’àcid sulfhídric que genera el procés de biometanització al qual es sotmet la matèria orgànica en aquesta planta, és a dir, que ha rebaixat ostensiblement l’agent principal de la mala olor que produeix aquest procés. Ho han fet per mitjà d’una solució innovadora: l’ús d’òxid de ferro, que reacciona amb aquest agent i el neutralitza. Segons informa Maresme Circular en un comunicat, a més, ara han començat a aplicar una segona solució que consisteix a desodoritzar per mitjà d’essències vegetals la nau de biometanització, la qual cosa també ha de contribuir a rebaixar les pudors que s’emeten a la planta i a les zones properes. Tot plegat, diu Maresme Circular, forma part d’un pla d’acció iniciat fa alguns mesos encaminat justament a minimitzar l’impacte odorífer de la planta.

Aquesta matèria orgànica que es tracta prové de la fracció resta o rebuig que arriba a la planta des del Maresme i el Vallès Oriental, i que són 100.000 tones cada any de brossa. La part orgànica es sotmet a un procés de digestió anaeròbia i es transforma en biogàs. Per a l’ús d’aquest òxid de ferro, que prové d’uns mines de Terol i que ja s’havia provat en altres plantes de l’Estat, s’han hagut d’invertir 40.000 euros per a un sistema de dosificació i ara cada any caldrà comprar 160 tones d’òxids que costaran 75.000 euros anuals. 

Més notícies

Cultura