Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

25 de juliol de 2023

Medi Ambient

Medi Ambient

El cas únic de les gavines corses que han fet niu i han criat al port de Premià de Mar

Joaquim Aguilar
Foto i indicacions: Daniel Roca

S’ha confirmat una segona nidificació de gavines corses a les cobertes dels edificis de Marina Port Premià, un fet d’una gran excepcionalitat a tenor dels hàbits d’aquesta espècie protegida i en perill d’extinció. Després que l’estiu passat ja es detectés un niu amb dos polls, aquest juny s’hi van fer tres nous nius, dos dels quals no van prosperar. Del tercer, però, n’han sobreviscut dos polls que la setmana passada es van poder veure per l’indret. 

Segons ha explicat l’ornitòleg de Premià de Dalt Daniel Roca (membre de l’Institut Català d’Ornitologia) la presència d’aquesta au en aquesta zona no és nova (malgrat que la zona on se’n concentren més a Catalunya és el Delta de l’Ebre), però la nidificació constitueix una triple excepcionalitat: d’entrada, perquè només consta un cas a Catalunya de nidificació a la coberta d’un edifici (en una nau industrial de la Zona Franca de Barcelona); perquè és el niu de gavina corsa que s’ha trobat més al nord del Mediterrani occidental, i perquè podria ser un cas únic al món en què aquest ocell pon els seus ous en un entorn ‘humanitzat’ i concorregut, ja que fins ara només es coneixien casos de nius en indrets allunyats de la població humana i d’accés restringit. Escoltem Daniel Roca entrevistat a Premià Mèdia:

Tant l’estiu passat com aquest Roca ha contactat amb Marina Port Premià (que li ha facilitat l’accés a les cobertes), amb el Servei de Fauna de la Generalitat (que en fa el seguiment i que l’estiu passat va anellar els dos polls que van aparèixer) i amb l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament. Aquest juny, com dèiem, es van localitzar novament dos nius però semblava que havien fracassat a causa de les pluges, fins que dos veïns de Premià de Mar van tornar a veure moviments sospitosos:

Segons ha afirmat Roca, malgrat que l’espècie (de nom científic Ichthyaetus audouinii) està estrictament protegida, no existeix una regulació clara al voltant de com haurien d’actuar els agents implicats en un cas així, començant per la concessionària del port, de cara a protegir els nius i propiciar que les gavines tornin a procrear en aquest entorn; Roca ens fa notar que la població mundial d’aquest ocell no arriba als habitants que sumen Premià de Mar i Premià de Dalt i demana a l’administració i al port que consensuïn algun tipus d’estratègia:

Val a dir que la setmana passada al ple municipal el grup d’ECP va preguntar a l’equip de govern per la presència d’aquestes gavines al port a partir de la inquietud que els havia traslladat una veïna. Des del govern el regidor de medi ambient va respondre que l’àrea de medi ambient n’és coneixedora, sense indicar però si s’han adoptat mesures. Toni Subirà:

Hem demanat a l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament si s’havia fet alguna gestió al respecte però de moment no hem obtingut resposta.

Afegim per últim que Daniel Roca, juntament amb altres ornitòlegs del Maresme, estan elaborant actualment un Atles dels Ocells Nidificants del Maresme (AONM), que és l’actualització d’un anterior atles que es va confeccionar l’any 2005. 

Escolta l’entrevista de Gemma Ponce a Daniel Roca:

Etiquetes:

Fauna | Port

Notícies relacionades

Més notícies

Cultura