Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

30 de maig de 2023

Comarca

Comarca

El PSC passa a ser la primera força política de la comarca, per davant de Junts i ERC, que recula dos llocs

Joaquim Aguilar
Font: Consell Comarcal del Maresme

Encara en pàgina post-electoral fem una fotografia del panorama polític que deixa el 28M, una jornada en la qual van anar a votar el 52,74% del cens, cosa que suposa un increment de l’abstenció del 12,19%. 

L’efecte immediat d’aquest decrement de la participació ha estat, lògicament, una pèrdua de vots generalitzada excepte en casos com Junts-Compromís Municipal o el PP. Les pèrdues, però, s’han repartit de maneres molt diferents: així, la que era primera força comarcal, ERC, ha perdut 27.583 vots i 57 regidors dels 158 que tenia. El PSC ha perdut vots (7.990) però el repartiment que estableix la llei electoral li ha donat sis regidors més i en té 94, de manera que ara és la primera força política de la comarca amb 40.994 vots. 

Com diem, Junts ha sumat 4.589 vots més i té 128 regidors, que en són 34 més que en els comicis anteriors, i per això ara és la segona formació comarcal amb 36.933 vots. I per la banda dels que sumen també hi ha, com dèiem, PP i Vox; els primers han sumat 5.627 vots més respecte a les anteriors eleccions municipals i tenen 26 regidors a la comarca (han recuperat representació, entre altres Ajuntaments, al de Premià de Mar). Vox ha aconseguit 7.193 vots i sis regidors, quatre dels quals a Mataró.

Val a dir que segons informava ahir La Vanguardia, ja han començat els primers contactes per formar govern al Consell Comarcal: segons la mecànica que tradueix els resultats de les municipals en consellers, han empatat a 9 consellers Junts i el PSC, i aquesta 2a força és la que porta la batuta perquè haurà estat la més votada. ERC obté vuit consellers i el PP entra amb dos consellers.

Més notícies

Cultura