Segueix-nos!

Joaquim Aguilar

26 d'abril de 2023

Medi Ambient

Medi Ambient

Crida de l’Ajuntament a comunitats de veïns que vulguin participar de la prova pilot que conjuga el repte energètic amb l’emergència social

Joaquim Aguilar
Foto: Pixabay

L’oficina Premià Energia ha posat en marxa aquesta setmana, per mitjà d’una crida a comunitats de veïns de Premià de Mar, el projecte pilot per generar energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques en terrats d’edificis privats, energia que després es repartirà entre aquests edificis, veïns en situació de vulnerabilitat i veïns que la vulguin comprar. En concret la proposta que es fa a aquestes comunitats és que, per mitjà d’un contracte de cessió i disposant d’una superfície mínima de teulat d’entre 70 i 90 m2, acullin una instal·lació de plaques de la qual s’ocuparà l’Ajuntament sense cost per la comunitat. El responsable de Premià Energia, Albert Puig, ha explicat avui que la idea té a veure amb les dificultats que s’estan trobant moltes comunitats que volen fer aquest pas i a qui l’Ajuntament vol obrir una nova via però també amb la voluntat d’oferir un nou recurs a veïns en situació de vulnerabilitat:

El volum de comunitats que prendran part del projecte dependrà, òbviament, de les que s’hi presentin i compleixin els requisits i també del pressupost final que hi destini l’empresa Premià Serveis Municipals, que encara s’està definint. L’estalvi que els pot suposar en la despesa energètica dependrà de diversos factors, i Premià Energia els farà una aproximació en funció de les variables específiques que ofereixi cada comunitat. 

El calendari que planteja l’Ajuntament per aquesta prova és el següent: les comunitats interessades tenen fins el 31 de maig per presentar candidatura. Després l’equip tècnic de Premià Energia en farà una avaluació tècnica per veure si són aptes, i entre les comunitats aptes es farà una selecció de candidats. Les que prenguin part finalment del projecte formalitzaran un contracte de cessió de l’espai amb Premià Serveis i s’hi instal·laran les plaques. Premià Energia estima que tota aquesta seqüencia s’hauria de completar durant aquest any 2023, però aleshores quedarà una última fase, que pel que s’està veient arreu és la més feixuga: el tràmit perquè la companyia distribuïdora d’electricitat implementi efectivament el consum compartit, un tràmit que en alguns casos pot allargar-se al voltant de 8 mesos.

Premià Energia ha posat en valor el doble valor social i mediambiental del projecte, i ha fet notar que la iniciativa va prendre forma a quatre mans des d’aquesta oficina i des del departament de serveis socials. Les comunitats interessades a participar en la prova han d’enviar un correu a l’adreça electrònica ote@premiademar.cat indicant adreça, telèfon i persona de contacte. 

Escolta les declaracions de l’Albert Puig:

Més notícies

Cultura