Segueix-nos!

Francesc Triola

29 de desembre de 2022

General

General

Dissenyen un sistema que se serveix d’algues per eliminar nitrats i pesticides de les aigües subterrànies, uns contaminants que afecten especialment el Maresme

Francesc Triola

El projecte europeu Life Spot, participat entre altres per investigadors de l’IRTA o el CSIC, ha dissenyat un sistema de fàcil implementació capaç de fer desaparèixer pràcticament els nitrats i els pesticides que ara mateix -en un moment en què els recursos hídrics es fan especialment valuosos- contaminen de forma alarmant les aigües subterrànies de moltes comarques de Catalunya, i el Maresme d’una manera especial.

Ho explicava ahir un reportatge del canal 324, que alertava que segons els registres de l’ACA, a Catalunya el 46% de les aigües subterrànies tenen una concentració de nitrats superior als llindars permesos, una contaminació que prové sobretot de l’agricultura i més concretament de la fertilització, tant mineral com orgànica, de la terra. I resulta que la comarca amb els municipis més perjudicats per aquest fenomen és el Maresme per l’alta presència de cultius en hivernacle i de planta ornamental: aquest cultiu utilitza molts fertilitzants i la terra maresmenca és molt sorrenca, de manera que el nitrogen s’escola molt fàcilment al subsòl. El municipi que presenta les concentracions més altes d’aquesta contaminació és Vilassar de Mar, on s’ha detectat a les aigües subterrànies un volum de nitrats per litre que multiplica per 12 el llindar de potabilitat que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

Com diem, però, ara aquest equip d’investigadors ha descobert un agent capaç de combatre aquesta contaminació d’una manera molt senzilla, les algues, i han dissenyat un sistema per aplicar-ho. Aquests científics van adonar-se que les algues dels canals de reg es menjaven els contaminants, i se’ls va acudir que si feien arribat llum als embassaments subterranis excitarien l’activitat de les algues. I així ha estat: les proves han permès eliminar fins el 70% dels nitrats i el 90% dels pesticides, aconseguint d’aquesta manera una aigua 100% potable. 

El sistema es pretén aplicar a tot Europa i podria beneficiar fins a 20 milions de persones que habiten zones rurals. 

Més notícies

Cultura