Segueix-nos!

Francesc Triola

24 d'octubre de 2022

General

General

Només 7 municipis maresmencs tenen al dia un pla d’emergències per inundacions, entre ells Premià de Mar

Francesc Triola

El diari La Vanguardia publicava divendres un reportatge segons el qual només 7 municipis del Maresme (entre ells Premià de Mar) tenen en vigor i actualitzat un protocol d’inundacions adaptat al pla especial d’emergències per a inundacions de Catalunya, l’Inuncat. La resta, diu l’article, no disposen o tenen caducat el document des de fa anys.

El pla d’emergències és la figura jurídica que permet justificar l’adopció de mesures d’emergència a la població. Si aquestes s’incompleixen els damnificats podrien fer ús de l’omissió en defensa jurídica. De la mateixa manera, no tenir aquests plans complicaria una possible declaració de zona catastròfica. Es tracta d’un protocol obligatori però tot i l’obligatorietat, la Generalitat només en pot requerir el compliment però no disposa de mecanismes coercitius ni sancionadors.

A més de Premià de Mar, els altres municipis que tenen al dia el pla són Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Malgrat de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna i Tordera.  

Entre els municipis que no disposen d’un document en vigor n’hi ha que el tenen caducat (com Vilassar de Mar) i d’altres (13 en total) que no l’han tingut mai (com Alella o Argentona). Des d’alguns d’aquests municipis addueixen que no tenen disponibilitat tècnica, ni personal per redactar els plans, i les mateixes fonts han dit a La Vanguardia que la Diputació i Protecció Civil posa a disposició dels Ajuntaments recursos per aquesta finalitat.

Més notícies

Cultura